Autor: Adina Iordachi
Aluat tarta
Ingrediente:
- 200gr faina cernuta fin
- un strop sare
- 90gr unt rece
- 1 ou
- 1 lg extract de vanilie
- 1 sau 2 Lg apa rece, la nevoie
- 50gr zahar fin
Faina cernuta cu sarea, se amesteca cu untul pana se obtine un aluat sfaramicios, ca un nisip mai mare. Oul batut, extractul de vanilie, zaharul se pun peste aluat si se amesteca din nou repede pana se obtine un aluat omogen. Se acopera aluatul cu folie si se lasa la rece cel putin 30 min. Pe blatul pudrat cu faine se intinde cu sucitorul o foaie cam de 0,5 cm, care se pune in forma. (Eu am folosit o forma dreptunghiulara si 2 rotunde mici, dar merge si una cu diametrul de 26 cm). Se inteapa aluatul in tava si se taie marginile. Se pune tava din nou la rece pentru 30 min. Ca sa nu se arda marginile si ca sa nu se umfle, se acopera cu hartie de copt in care se pot pune boabe de fasole. Se da la cuptor pentru 20 min la 160 grade.
Umplutura de ciocolata
Ingrediente:
- 240 gr ciocolata cu continut ridicat de cacao
- 200 ml smantina frisca
- 200 ml lapte
- 100gr zahar
- 70 gr unt
- 3 oua
- extract vanilie
Laptele impreuna cu smantana, untul si zaharul se pun pe foc si se aduc pana la punctul de fierbere. Compozitia se toarna peste ciocolata rupta in bucati mici. Se adauga ouale, unul cate unul, amestecand dupa fiecare foarte bine, se adauga si vanilia si amestecam pana avem o compozitie fina si matasoasa. Compozitia se toarna in crusta racita si se da din nou la cuptor pentru 25 min la 175 grade sau pana cand compozitia este bine inchegata.
Se lasa la racit si se orneaza cu fructele dorite, in cazul meu fructe de padure.