TARTĂ CU FRUCTE ȘI CREMĂ DE VANILIE

Autor: Carmen Stroe

Pentru două forme cu diametrul de 23cm

INGREDIENTE

  • 375 g făină;

  • 185 g unt rece, 82% grăsime;

  • 1 ou mare de la frigider;

  • 2 linguri zahăr pudră;

  • 4 linguri de apă;

  • un praf de sare.

Untul se taie în cuburi mici și se mixează cu făina, sarea și zahărul până capătă o textură nisipoasă. Se adaugă oul și se continuă mixarea până se omogenizează bine. La final se adaugă apa rece, câte o lingură, amestecând bine după fiecare. Se obține un aluat bine legat care se înfășoară în folie alimentară și se pune în frigider pentru aproximativ o oră.

După ce se odihnește, se pune pe blatul de lucru pudrat cu puțină făină și se întinde cu sucitorul, în strat uniform cu grosimea de aproximativ 5mm. Se așază în formă și se presează astfel încât să îmbrace tot interiorul, inclusiv pereții. Nu e nevoie să ungeți forma. Se va desprinde ușor. Se îndepărtează excesul de aluat cu un cuțit și se înțeapă din loc în loc cu o furculiță. Deasupra se pune un disc din hârtie de copt peste care se pun greutăți (boabe de fasole sau pietricele speciale). Se introduce în cuptorul încins la 175 de grade pentru 10-15 minute, până când marginile crustei încep să se rumenească, apoi se îndepărtează greutățile și hârtia de copt și se mai lasă 5 minute în cuptor, după care se scoate și se lasă să se răcească în tavă.

Am făcut o cremă de vanilie din 1l lapte, 8 gălbenușuri, 8 linguri zahăr, 6 linguri amidon(sau făină), un praf de sare, esență de vanilie și 100g unt. Gălbenușurile se bat bine cu zahărul. Se adaugă amidonul și se mixează până ce se obține un aluat omogen, fără cocoloașe. Între timp se fierbe laptele. Când ajunge la punctul de fierbere, se adaugă câte puțin din crema de gălbenușuri, amestecând energic. După ce s-a încorporat bine, se lasă la foc mic și se amestecă până se îngroașă. Se adaugă esența de vanilie. Se ia crema de pe foc și se adaugă și untul, amestecând bine până se topește. Se dă la rece și se amestecă din când în când să nu prindă crustă sau se acoperă cu folie alimentară.

Peste cremă am pus fructe și deasupra un plic de tort gelee roșu urmând instrucțiunile de pe plic.

Lasă un răspuns