VINETE UMPLUTE CU OREZ ȘI LEGUME

S-au terminat cozonacii și ouăle, apar timid din ce în ce mai multe verdețuri și legume în piețe, așa că este momentul să ne bucurăm de toată savoarea lor. Rețeta pe care v-o propun astăzi poate fi un fel de sine stătător, vegetarian, gătit dietetic sau poate servi drept garnitură pentru carne.

Servings

4 porții

Prep time

30 min

Cooking time

45 min

Calories

120 kcal

INGREDIENTE

  • 2 vinete potrivite;

  • 1 ardei kapia;

  • 60 g orez fiert;

  • 1 ceapă;

  • 2-3 roșii;

  • 1 linguriță de oregano;

  • 1/2 de linguriță de busuioc;

  • 100 ml roșii pasate;

  • 1/4 de legătură de pătrunjel verde;

  • 1 lingură de ulei de măsline;

  • sare și piper.

INDICAȚII

  • Am spălat bine vinetele, le-am tăiat în jumătăți, pe lung, le-am scobit miezul și le-am sărat. Miezul urmează să îl tocăm și să îl folosim la compoziția de orez. Eu am ales să gătesc vinetele crude, întrucât mi-am dorit un preparat dietetic. Alternativa ar fi să prăjiți puțin vinetele în ulei de măsline înainte de a le umple. Voi alegeți metoda. În varianta fără prăjire scutiți un număr considerabil de calorii.
  • Am tocat ceapa și ardeiul, am mărunțit miezul de vânătă și le-am pus pe toate la călit într-o lingură de ulei de măsline. Separat, am fiert orezul.
  • După ce legumele s-au călit (fără să se ardă!), am adăugat orezul, sarea, piperul și oregano, apoi am lăsat pe foc încă vreo 3-4 minute.
  • Am pus umplutura în vinetele scobite, apoi am acoperit cu felii subțiri de roșii.
  • Roșiile pasate le-am amestecat cu 100 ml de apă și 1/2 de linguriță de busuioc, apoi le-am răsturnat în tavă lângă vinete, nu peste ele!
  • Am dat vinetele la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 45 de minute. Când sunt gata, se presară deasupra pătrunjel tocat.

    Se pot servi ca atare, ca mâncare de post sau se pot alătura unei lingurițe de smântână sau iaurt grecesc pentru și mai multă savoare.

Poftă bună!

Lasă un răspuns