Bezelele de casă sunt foarte simplu de făcut, dacă ne ținem de câteva reguli ușoare. Pot fi savurate ca atare, alături de cafea, pot fi folosite pentru decorarea torturilor și prăjiturilor, sunt o bună modalitate de a folosi albușurile rămase de la alte preparate și rezistă bine în cutie cu capac, chiar și două săptămâni.
Bezelele nu trebuie să fie plictisitoare și nici nu trebuie să folosiți coloranți pentru a le face interesante. Așadar, cea mai simplă și de efect variantă: bezele cu ciocolată. Recunosc, am topit un Moș Crăciun pe care îl primiseră copiii și care dispăruse ca prin magie din raza lor vizuală!
INGREDIENTE (aprox. 100 de bucăți)
4 albușuri;
100 g zahăr pudră;
100 g zahăr tos;
100 g ciocolată topită și răcită;
1 lingură esență de vanilie;
Un praf de sare;
1 lingură de oțet.
Albușurile mele erau congelate, așa că le-am decongelat lent, la frigider. Înainte de a bate bezeaua le-am lăsat cam 20 de minute la temperatura camerei.
Am topit ciocolata la bain marie și am lăsat-o deoparte să se răcorească.
Am încins cuptorul, cu ventilația pornită, la 120 de grade.
Am bătut albușurile cu un praf de sare, până ce s-au spumat, apoi am început să adaug zahăr, puțin câte puțin, până l-am încorporat pe tot. Acest pas poate dura până la 15 minute, ideea e ca zahărul să se topească, dacă faceți testul de a lua bezeaua între degete, zahărul nu trebuie să se mai simtă.
Spre final, am adăugat oțetul și vanilia. Am obținut o bezea fermă și lucioasă.
Am încorporat ciocolata în următorul fel: cu o lingură am împrăștiat deasupra bezelei, fără a amesteca deloc, apoi am mutat compoziția în poș. Am format bezelele direct în tava pregătită pe hârtie de copt, apoi am reluat partea de împrăștiere a ciocolatei, pus în poș, format bezele de încă vreo 3 ori, până am terminat și ciocolata și bezeaua.
Din compoziția de mai sus am obținut două tăvi mari pe care le-am copt simultan.
Dacă nu aveți sau nu vreți să folosiți poșul, le puteți așeza și cu lingurița în tavă. Am testat și această metodă și au ieșit bine!
Am copt bezelele pentru 50-55 de minute, apoi le-am lăsat încă 30 de minute la uscat, cu cuptorul oprit și ușa cuptorului întredeschisă. Am vrut niște bezele uscate, de aceea am procedat așa. Dacă vreți bezele cu mijlocul gumat și lipicios, sunt suficiente aproximativ 40 de minute de coacere și puteți sări peste uscare. Bezelele sunt gata când se pot ridica ușor de pe hârtia de copt.
Am scos bezelele pe un grătar pentru prăjituri, apoi le-am mutat într-o cutie cu capac.
Poftă bună!
[…] Mess este un desert specific englezesc din 3 ingrediente: bezele, frișcă și fructe, adică un fel de pavlova la pahar, pusă într-o dezordine delicioasă. Și […]