BAGELS

Știți faimoșii bagels americani serviți fie pe post de chiflă pentru sandwich-uri, fie ca atare? Căutând rețete tradiționale pentru că aveam de mult în plan să îi testez, am descoperit amuzată că rețeta pleacă de la un produs de patiserie, originar din Polonia. Ce-i drept, rețeta a suferit multiple variațiuni, iar cea de astăzi este, fără doar și poate, New York style bagels!

Bagels sunt produși dintr-un aluat pe bază de drojdie, fără adaos de grăsime, opăriți în apă cu bicarbonat și copți la foc mare. Datorită procedurii de preparare, aceștia au coaja super crocantă și interiorul elastic, sunt absolut minunați!

Preparați cu făină Pambac tip 000, presărați cu diverse toppinguri (al meu este, fără îndoială, mixul All but Bagel) și copți acasă, vă puteți bucura de gustul american, asigurându-vă, totodată de calitatea ingredientelor și de prospețimea acestora.

INGREDIENTE (10 bucăți)

  • 500 g făină Pambac tip 000;

  • 300 ml apă călduță;

  • 10 g sare;

  • 10 g drojdie;

  • 10 g zahăr;

  • 1 lingură de bicarbonat;

  • Topping: All but Bagel, semințe de susan, mac, chia, floarea soarelui, etc

Am frământat aluatul în mașina de pâine, punând întâi lichide, apoi solidele și având grijă ca sarea să nu atingă drojdia. Aluatul se poate frământa și manual sau la robot: va rezulta un aluat dens, asemănător celui de lipii sau pâine simplă.

Am uns un bol cu ulei, am mutat aluatul și l-am lăsat la dospit vreo 70-80 de minute, până a crescut mult în volum. Am cântărit aluatul, avea 810 grame, așadar l-am împărțit în 10 bile a câte 81 g.

Cea mai simplă metodă de modelare este să întindeți aluatul într-un sul, apoi, îl înfășurați în jurul palmei, uniți bine capetele și îl mai aranjați puțintel. Nu trebuie să fie perfecți, acesta este farmecul preparatelor de casă! Imperfecte și delicioase!

După ce ați format inelele, acoperiți-le cu un ștergar curat și lăsați-le 10 minute la odihnit.

Între timp, încingeți cuptorul la 230 de grade și puneți la fiert, într-o crăticioară, aproximativ 2 l de apă. Când apa clocotește, adăugați bicarbonatul.

Am scufundat, pe rând, fiecare bagel în apa clocotită și i-am opărit aproximativ un minut, pe ambele părți. Fiecare bagel opărit l-am scos, cu ajutorul unei spumiere, direct de tava pregătită cu hârtie de copt și am presărat imediat topping-ul peste ei, ca să adere. Nu este nevoie să fie unși cu ou, vor avea o culoare frumoasă după coacere de la procesul de opărire în apa cu bicarbonat.

Am dat tava cu bagels la cuptor și i-am copt pentru 22 de minute, la 230 de grade. Timpul poate varia ușor între 20 și 25 de minute, în funcție de cuptor.

După coacere, i-am transferat pe un grătar să se ventileze în timp ce se răcesc. Am savurat unul cald, cu ardei umpluți, că asta aveam în meniu, dar cât de buni au fost cu cașcaval, șuncă și spanac la micul dejun, ușor încălziți în toaster sau cu unt de arahide și felii de banane!

Sper să fie pe gustul vostru!

Poftă bună!

Lasă un răspuns