BOUGATSA – PLĂCINTĂ GRECEASCĂ DE GRIȘ

Tuturor ne plac plăcintele, cu umpluturi dulci sau sărate și aluat crocant sau pufos, după caz. Ele pot fi servite oricând: de la mic dejun, prânz, desert sau gustare. Astăzi a venit rândul plăcintei cu griș, o rețetă de inspirație grecească, adaptată după cunoscuta plăcintă “bougatsa”.

Bougatsa este o specialitate de patiserie specifică zonei Salonicului și este, de fapt, o budincă de griș pusă între foi de plăcintă. Minunată idee!

Se face super simplu. Umplutura e gata în 5 minute, iar plăcinta se coace pentru 25-30 de minute. Așadar, în mai puțin de o oră, puteți servi o plăcintă dichisită și foarte apetisantă.

Pentru prepararea umpluturii de plăcintă am folosit griș Pambac, un produs care mie îmi place pentru că este fin și curat, spre deosebire de alte variante de pe piață. Grişul (semolina, cum îl veți întâlni în rețetele străine) este rezultatul primei faze de măcinare a bobului de grâu şi conţine multe proteine.

INGREDIENTE tavă 20×20

  • 100 g griș Pambac;

  • 500 ml lapte;

  • 200 g zahăr;

  • 1 lingură extract de vanilie;

  • 1 lingură coajă rasă de lămâie și portocală;

  • 1/2 pachet de foi de plăcintă;

  • 100 g unt topit plus 25 g;

  • 2 ouă;

  • Un praf de sare.

Am pus într-o crăticioară ouăle, zahărul, vanilia și laptele și le-am amestecat bine cu un tel. Am adăugat grișul și am transferat amestecul pe foc, amestecând constant, până ce s-a îngroșat. Am adăugat peste compoziția de griș coaja de lămâie și portocală și un cub de unt. Gata compoziția!

Am împărțit foile de plăcintă în două. Jumătate le-am pus în tavă, ungând bine cu unt topit după fiecare. Am adăugat umplutura de griș, apoi restul foilor de plăcintă, unse, la fel, cu unt. Dacă vă rămâne unt, îl puteți pune deasupra. Dacă nu vă rămâne, tăiați câteva așchii de unt și puneți-le peste ultima foaie de plăcintă.

Am dat plăcinta la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade pentru 25 de minute. (Până se rumenește frumos deasupra). Opțional, o puteți pudra cu zahăr înainte de servire. Plăcinta se servește caldă (dar este foarte gustoasă și rece!), o puteți asorta cu dulceață, dacă doriți.

Merită să o încercați, este o bună alternativă la plăcinta de iaurt sau plăcinta de brânză dulce.

Poftă bună!

Lasă un răspuns