PÂINE FĂRĂ FRĂMÂNTARE CU MORCOV ȘI SEMINȚE

Rețeta de pâine fără frământare garantează o pâine reușită de fiecare dată, cu coaja subțire și crocantă, iar miezul cu găurele, asemănător consistenței pâinii pave.

De data aceasta, pentru un plus de savoare și nutrienți, am adăugat morcov ras și semințe. Pe site găsiți atât varianta clasică de pâine fără frământare, cât și varianta de pâine fără frământare cu făină neagră. (Click pentru a vedea rețetele).

INGREDIENTE

  • 500 g făină;

  • 350-400 ml apă;

  • 10 g sare;

  • 1 morcov mic ras;

  • 2 linguri de semințe de floarea soarelui + 1 pentru decor;

  • 1 lingură de semințe de dovleac;

  • 1 lingură de semințe de in;

  • 2 g drojdie uscată.

INDICAȚII

  • Aluatul se pregătește cu 14-18 ore înainte de a coace pâinea, timp suficient să se dezvolte rețeaua de gluten. Într-un bol am pus făina și drojdia am amestecat bine, apoi am adăugat, morcovul, semințele, sarea și apa. Am început cu 350 ml și am mai adăugat pe parcurs, după nevoie, până ce fâina se omogenizeazâ în aluat.
    NU AM FRĂMÂNTAT DELOC! După ce am amestecat bine ingredientele, am acoperit bolul cu folie alimentară și am lăsat aluatul să crească pentru aproximativ 14 ore.
  • După ce aluatul a crescut, am înfăinat bine un blat de lucru, am răsturnat aluatul din bol, am presărat deasupra lui fâină din belșug, cât să îl pot modela în formă de bilă.
  • După modelare, am transferat aluatul pe hârtie de copt, l-am decorat cu semințe și l-am lăsat să crească încă o oră.
    Între timp, am pus în cuptorul rece, o oală de fontă cu capac și am lăsat să se înfierbânte, pànă la 230 de grade. (Aprox. 15 minute).
    Când oala a fost bine încinsă, am pus rapid pâinea în ea, cu hârtia de copt, am acoperit cu capacul și am lăsat la cuptor pentru 30 de minute, tot la 230 de grade.
    După 30 de minute, am luat capacul și am lăsat pâinea în continuare la cuptor, pentru încâ 20 de minute, reducând temperatura la 220 de grade.

Pâinea este gata când este frumos rumenită, iar fundul sunâ a gol.

După coacere, am scos pâinea din oală, ajutându-mă de hârtia de copt, apoi am răsturnat-o pe un grătar de bucătărie, pentru a se răci.
Știu că asta e partea cea mai grea: să așteptați să se răcească, în timp ce casa se umple cu miros de pâine caldă. Dacă nu vă puteți abține, rupeți o bucată. Sub nicio formă, nu tăiați pâinea caldă! Chiar și scoasă din cuptor, ea încă ss gătește la interior. Tăind din ea veți strica textura aluatului. (Așa numita încruzire).

Pâinea este delicioasă, aromată și hrănitoare. După răcire, se feliază frumos și o puteți folosi la sandwich-uri, bruschete, unsă cu unt, etc.
Se păstrează bine, 3-4 zile, pusă în pungă de hârtie și/sau de plastic.

Poftă bună!

Lasă un răspuns