Gătesc de mulți ani și pretind că mă descurc cu rețete care mai de care mai complicate, însă, dintotdeauna, am avut o frică: checul! Am pe blog multe rețete de checuri speciale, însă niciuna (până azi!) de chec obișnuit, marmorat cu cacao. Motivul? Niciunul până acum nu mi-a ieșit la fel de bun ca al bunicii mele sau al mamei mele, așa că am considerat că nu știu să îl fac și mă resemnasem. Nu merita să public o rețetă de chec mediocru, că din asta găsim peste tot, inclusiv gata preparat!
Ei bine, rețeta de astăzi este fix ceea ce trebuie! Are aceeasși consistență din copilărie, gustul și aroma pe care le-am căutat în nenumăratele mele tentative eșuate (dar comestibile!) de până acum. De altfel, am o perioadă destul de mare de când nu am mai încercat să fac chec cu cacao, dar iau în serios cererile micilor mei chefi, așa că m-am văzut nevoită! Așa că, motivată de cei mici, m-am pus la treabă, dar tot în stilul meu: nu separăm ouăle, nu folosim zahăr, în maximum o oră avem checul pe grătarul de răcit prăjituri. Ce ziceți, începem?
INGREDIENTE (1 chec)
2 ouă;
150 g făină;
110 g Dulcișor;
35 ml ulei;
125 ml lapte;
1 lingură cacao + 1 lingură de lapte
1 linguriță coajă rasă de lămâie;
1 linguriță extract de vanilie;
1/2 plic praf de copt;
2 linguri picături de ciocolată termostabile de la Sweeteria;
un praf de sare.
V-am zis că nu separăm ouăle si rețeta e pe repede înainte, da? Așadar mixăm ouăle cu îndulcitorul, un praf de sare și uleiul, vreo 3-5 minute, până cresc în volum. Peste ele adăugăm vanilia, laptele, coaja rasă de lămâie, făina și praful de copt, mixând scurt, cât să se omogenizeze bine aluatul.
Din acest aluat, luăm cam 1/3 și punem într-un alt bol. Separat, amestecăm praful de cacao cu o lingură de lapte, apoi turnăm peste treimea de aluat separată. Atât în aluatul alb, cât și în cel cu cacao am adăugat câte o lingură de picături termostabile de ciocolată fără zahăr. Pentru un aspect fain, punem într-o tavă de chec antiaderentă (sau tapetată cu hârtie de copt), pe rând, câte o lingură din aluatul alb, apoi una din aluatul cu cacao, până terminăm ambele aluaturi.
Încingem cuptorul la 180 grade si coacem checul cam 35 minute, până trece testul scobitorii. După coacere, îl lăsăm 2-3 minute în tavă, apoi îl punem pe un grătar pentru prăjituri, până la răcirea completă. Vă recomand să fiți răbdători și să nu feliați checul până nu se răcește complet. Se poate consuma în decurs de 3-4 zile, păstrându-l în hârtie de copt și/sau cutie pentru prăjituri.
Divin este, pe cuvânt! E cel mai bun! Ca să nu mai zic cât de rapid se prepară și cât de economic este! Îl încercați?