Încă o rețetă de pâine de casă, dintr-un aluat simplu, de post. Recunosc, tehnica de preparare face diferența și, deși poate părea complicat, vă promit că nu e și vă veți descurca cu succes.
Aluatul are nevoie de mai multe manevre tip “stretch and fold” pentru a obține textura aceea aerată, cu găurele, și coaja crocantă, detalii specifice pentru pâinea de tip ciabatta.
INGREDIENTE (6 chifle)
300 g făină;
240 ml apă;
4 g drojdie uscată;
4-5 g sare.
- Extra:
2-3 linguri de făină pentru modelat;
1 lingură de ulei;
1 lingură de griș (opțional).
Am frământat aluatul în mașina de pâine, aluatul va fi unul destul de moale, dar nu adăugați făină în plus! Acesta va căpăta ținută în timpul modelării, așa cum vă voi explica mai jos.
Aluatul frământat l-am mutat într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat la dospit până ce și-a dublat volumul, dar nu mai mult de o oră!
Am răsturnat aluatul pe planșeta ușor înfăinată și l-am întins, ajutându-mă de făină. L-am pliat apoi, ca într-un plic, stânga – dreapta, sus-jos. L-am întors cu pliurile în jos, l-am acoperit și l-am lăsat 20 de minute la odihnit.
Repetați această manevră de 3 ori, respectând timpii de odihnă dintre împăturiri.
Înainte de cea de-a treia împăturire se pot observa clar bășicuțele de aer din aluat: asta urmărim!
Am încins cuptorul la 230 de grade și am pus pe fundul acestuia o tăviță cu apă.
Am cântărit aluatul și l-am împărțit în 6 bucăți. (Ale mele au în jur de 90 de grame).
Prin aceeași metodă de împăturire, formați chiflele, dându-le forma specifică, ușor dreptunghiulară.
Am pus chiflele în tava de copt (a mea este antiaderentă, dacă nu aveți o tavă grozavă, folosiți hârtie de copt!) și le-am lăsat să mai dospească pentru încă vreo 15-20 de minute, acoperite, cât s-a încins cuptorul.
Înainte de a le da la cuptor, le-am presărat ușor cu griș pentru aspect. Nu este obligatoriu acest pas, dar vor fi mai frumoase!
Am copt chiflele pentru 20-25 de minute, până s-au rumenit. Testul pâinii coapte se face ciocănind ușor fundul: dacă sună a gol, pâinea este coaptă!
După coacere, am lăsat chiflele să se răcească pe un grătar. Ele au crescut frumos, au crăpat și au aspectul rustic de pâine ciabatta!
Imediat după coacere coaja este destul de tare, dar ea devine perfectă pe măsură ce se răcesc. Nu acoperiți și nu stropiți chiflele!
Se pot servi ca atare sau ca pâine pentru sandvișuri, rezistă bine până la 3 zile!
Alte rețete de pâine și chifle găsiți aici.
Poftă bună!