Așa cum v-am obișnuit, rețetele mele de pâine sunt speciale. Pâine albă simplă fac destul de rar, în general, prefer să experimentez cu aluaturile, să le îmbogățesc cu ingrediente sănătoase și hrănitoare.

Fix așa este și cu rețeta de astăzi: chifle pufoase cu mix din făină albă și integrală și fulgi de ovăz! Pe lângă gustul delicios, pâinica este bogată în fibre și săraca în grăsimi, merită să o încercați și voi!

INGREDIENTE
100 ml lapte;
150 ml apă călduță;
50 g fulgi de ovăz;
70 g făină integrală;
250 g făină albă;
1 lingură de miere;
1 lingură de ulei;
1 ou;
5 g drojdie;
8 g sare;
- Extra:
Ulei pentru uns bolul;
1 lingură de fulgi de ovăz pentru decor.
Am frământat aluatul la mașina de pâine, dar se poate frământa și manual sau la robot. Am pus întâi lichidele: apa, uleiul, laptele, oul și mierea, apoi drojdia, fulgii de ovăz, făina integrală, făina albă și sarea. Am lăsat mașina să frământe în voie. Veți obține un aluat molicel și ușor lipicios: așa ne trebuie, nu adăugați făină în plus!
Am pus aluatul la dospit într-un bol uns cu ulei. Aveți două variante: îl lăsați să dospească vreo 90 de minute la temperatura camerei sau, peste noapte, la frigider. Eu am ales a doua variantă, iar aluatul meu a dospit lent pentru aproximativ 12 ore.
Am scos aluatul din frigider și l-am lăsat vreo 30 de minute să ajungă la temperatura camerei, apoi l-am așezat pe o planșetă ușor înfăinată și cu mâinile date prin făină, am format 12 chifle a câte 50-55 g. Dacă vreți chifle mari, împărțiți aluatul în 6-8 bucăți.
Am așezat chiflele formate într-o tavă de 24×24 cm și le-am lăsat să dospească, la temperatura camerei, cam 40-45 de minute. Între timp, am încins cuptorul la 200 de grade.
Înainte de coacere, am uns chiflele cu o lingură de apă și am presărat peste ele fulgi de ovăz. Le-am copt cam 20-25 de minute în cuptorul preîncălzit, până s-au rumenit și ciocănite pe fund, sună a gol.
Chiflele sunt delicioase, au gustul specific de făină integrală, sunt pufoase și se desfac în pale. Sunt bune de mâncat ca atare sau de folosit la sandwich-uri, se comportă foarte bine și la prăjit în toaster și rezistă moi și pufoase până la 3-4 zile, în pungă, la temperatura camerei sau chiar mai mult la frigider. Cu mențiunea că, dacă alegeți să le păstrați la frigider, încălziți-le ușor înainte de consum pentru a avea gustul de proaspăt coapte!

poftă bună!