MÂNCARE DE PRAZ CU MĂSLINE ȘI LEURDA (la multicooker)

Am crescut cu mâncare asta, nu cred că era primăvară sau vară fără mâncarea de măsline. Uneori, mama Tia o făcea cu limbă, dar nu îmi plăcea și mâncam doar sosul dulce cu măsline și legume. Alteori, cu carne de pui sau porc și era un succes total, lingeam farfuriile de bună ce era!

Amintindu-mi gustul de copilărie, am recreat această mâncare rustică, folosind pulpe de cocoș, crescut cu drag de mama și a ieșit senzațional! Pentru cât mai puțin efort și o carne foarte fragedă, am folosit multicookerul Tefal One Pot, însă rețeta se poate adapta și pentru alte modele de multicooker sau se poate găti, în mod tradițional, pe plită. Aici găsiți o rețetă de aripioare de pui cu măsline, gătită pe plită.

INGREDIENTE (4 porții)

  • 2 pulpe de cocoș;

  • 500 g praz;

  • 160 g măsline fără sâmburi;

  • 1 legătură de leurda;

  • 250 ml roșii tocate;

  • 2 linguri ajvar iute; (opțional)

  • 1 lingură de zahăr brun;

  • 1 ceapă mare;

  • 1 ardei kapia;

  • 1 lingură Herbs de Provence;

  • 1 lingură Red Onion;

  • 1 lingură Greek Spices;

  • 1 lingură de ulei;

  • 3 căței de usturoi;

  • 1/2 de legătură de mărar;

  • 1/2 de legătură de pătrunjel;

  • Sare și piper, după gust.

Am tocat ceapa și am pus-o la călit, într-o lingură de ulei, pe modul Brown. Am adăugat pulpele secționate în jumătate și ardeiul kapia și le-am călit câteva minute. (Cam 5). Am adăugat apa cât să cuprindă carnea, condimentele de la SpiceHub (unde aveți 10% reducere la orice comandă folosind codul SH10), sare și piper și am selectat programul High Pressure pentru 20 de minute. Dacă folosiți carne de pui din comerț, treceți direct la etapa următoare, nu are nevoie de gătirea aceasta de 20 de minute sub presiune.

După gătire, am depresurizat manual, am adăugat prazul rondele, măslinele, roșiile tocate din conservă, zahărul (necesar pentru a regla aciditatea roșiilor), ajvarul, leurda tocată și usturoiul pisat. Gustați și potriviți gustul după plac. Am setat din nou programul High Pressure pentru alte 20 de minute. Dacă folosiți pui din comerț, sunt suficiente 15 minute de gătire sub presiune.


La expirarea timpului de gătire, întrucât sosul mi s-a părut cam lichid, am lăsat oala pe Simmer vreo 10 minute, până a ajuns la consistența dorită. (Puteți folosi și modul Brown pentru acest pas!)

Am adăugat verdețurile tocate și am lăsat oala în modul Keep Warm până la servire. Merge bine cu pâine proaspătă sau mămăligă, după cum preferați!


Este o mâncare țărănească savuroasă, low carb, pe care o puteți personaliza după gusturile voastre!

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *