LIPII MAROCANE CU GRIȘ

De mult îmi doream să încerc rețeta de babout, rețeta marocană de lipii cu griș. Se pare că mai toate popoarele au varianta lor de lipii coapte pe plită, adaptându-se la ingredientele simple pe care le au la îndemână. Pe site găsiți atât rețeta noastră de lipii la tigaie, cât și pită grecească, pâinici naaan sau lipii turcești. Toate sunt delicioase și se identifică prin “ceva” al lor. Rețeta de astăzi are în compoziție făină albă, făină integrală și griș.


Lipiile marocane sunt pufoase, cu interiorul gol, tip buzunar, care se poate umple cu legume, carne, mâncare cu sos, șuncă și cașcaval, cremă de brânză și somon sau orice altceva vă mai poate trece prin cap.

Sunt moi, elastice, iar proaspăt coapte au crusta crocantă. Ele se pot păstra bine 2-3 zile la temperatura camerei, în pungă, dar vă recomand să le încălziți ușor în toaster înainte de servire, vor fi cu mult mai gustoase!

INGREDIENTE (12-14 bucăți)

  • 250 g făină albă;

  • 200 g griș fin;

  • 50 g făină integrală;

  • 10 g drojdie uscată;

  • 10 g sare;

  • 250-275 ml apă călduță;

  • 1 lingură de zahăr;

  • 1 lingură de ulei.

Am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine la frământat: întâi apa, uleiul, zahărul și drojdia, apoi mixul uscat de făină albă, integrală și griș, precum și sarea. Am setat mașina să frământe. Începeți cu 250 ml și, dacă aluatul vi se pare prea dens, adăugați, pe rând, câte o lingură de apă. Dacă frământați manual sau la mixer, trebuie să știți că trebuie frământat temeinic, până obțineți un aluat neted, molicel, dar nelipicios! După finalizarea programului de frământat, am mutat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească, la temperatura camerei, pentru aproximativ două ore.

După dospire, am scos aluatul pe o planșetă și l-am modelat în formă de sul. Am tăiat 13 bucăți aproximativ egale, ochiometric, fără a folosi cântarul de bucătărie. Am întins fiecare bucată într-o formă aproximativ circulară, în grosime de aprox. 0,5 cm și le-am lăsat la dospit, acoperite cu un ștergar curat, pentru alte 60 de minute.

Între timp, am încins plita de fontă (pentru eficiență, căci pot coace câte 3-4 pite deodată, dar dacă nu aveți una, încingeți bine o tigaie de fontă sau una antiaderentă!). Am copt fiecare pită câte 1-2 minute pe fiecare parte. Ele nu vor avea o culoare uniformă, întrucât cresc mult la copt, se umflă ca niște baloane, creând “buzunarul” despre care vă povesteam mai devreme.

Le-am servit calde și ni s-au parut foarte bune, dar și reîncălzite sunt la del de bune! Sunt perfecte pentru vară: se fac fără cuptor, se coc repede și sunt tare bune cu salată de roșii cu brânză, salată de vinete, dovlecei pane cu usturoi sau mâncăruri cu sos.

Poftă bună!

Lasă un răspuns