CHIFLE INTEGRALE, CU TĂRÂȚE ȘI SEMINȚE

Aceste chifle sunt perfecte pentru mic dejun: reprezintă o alegere sănătoasă și hrănitoare, sunt bogate în fibre și ajută astfel la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp. Așadar, puteți consuma pâine fără sentimente de vinovăție!

Se fac rapid, din ingrediente sănătoase, au coaja crocantă și sunt pufoase, iar rețeta este de post, fără ingrediente de origine animală. Dacă v-am convins să le încercați, zic să ne apucăm de treabă!

INGREDIENTE

  • 300 g făină integrală;

  • 50 g tărâțe de grâu;

  • 50 g tărâțe de ovăz;

  • 250 ml apă călduță;

  • 3 linguri mix de semințe (2 în aluat și 1 prntru decor);

  • 2 linguri de ulei;

  • 5 g drojdie;

  • 10 g sare.

Am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine, în următoarea ordine: apa călduță, drojdia, uleiul, făina, ambele tipuri de tărâțe și sarea, iar semințele în compartimentul special. În funcție de făina folosită, aluatul poate avea nevoie de 1-3 linguri de apă în plus. Îl puteți frământa și manual sau la robot, iar aluatul trebuie să fie molicel, dar să nu se lipească de mâini.
După frământare, am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească, acoperit cu folie alimentară, pentru aproximativ două ore.

După dospire, am împărțit aluatul în 8, am format chiflele și le-am așezat într-o tavă de copt antiaderentă (dacă tava nu este antiaderentă, folosiți hârtie de copt), aplatizându-le ușor. Le-am acoperit cu un ștergar curat și le-am lăsat să dospească alte 30 de minute, timp în care am încins cuptorul la 200 de grade.

În cuptor am pus o tavă cu apă pentru a avea abur în timpul coacerii. Înainte de a da chiflele la cuptor, le-am uns cu apă și am presărat peste ele semințe. Am copt chiflele cam 20-22 de minute. Timpul poate varia ușor, până la 25 de minute, în funcție de cuptor. Pâinicile sunt coapte când sunt frumos rumenite deasupra și, ciocănite ușor pe fund, sună a gol.

După coacere, am lăsat chiflele să se răcorească pe un grătar pentru prăjituri.

Au coaja crocantă, gustul rustic de făină integrală, îmbogățit cu savoarea semințelor, sunt foarte bune! Se pot consuma ca atare sau prăjite, unse cu unt, dulceață, pe post de chifle de sandwich-uri sau chiar pentru burgeri.

Poftă bună!

Lasă un răspuns