Mesele de sărbătoare sunt un prilej minunat pentru a petrece timp cu familia, iar momentele petrecute împreună sunt mult mai “gustoase” decât oricare dintre bucatele de pe masă.
Cu toate acestea, este în tradiția noastră, ca neam, ca mesele să fie bogate, preparatele să fie trudite de gospodine, să încânte ochii și gustul!
Vă propun astăzi o combinație de gusturi, între tradițional și modern, între gustos și apetisant, aceste chifle pufoase, făcute din lactate curate de la Artesana. Că tot am vorbit despre familie, povestea lactatelor fără compromisuri, este tot una de familie, care a început la Tecuci, în județul Galați, cu trudă și sacrificii, din dorința de a aduce în România lactatele simple, gustoase și sănătoase, întocmai ca acelea pe care le-am mâncat în ograda bunicilor. Povestea lactatelor Artesana o găsiți, pe larg, aici.

Chiflele acestea pot însoți mândre orice masă din perioadă sărbătorilor de iarnă, aranjate sub formă de brăduț, sau, pot fi coapte în orice formă doriți, chiar și franzelă ori pâini pentru hotdogi. Se mențin proaspete câteva zile și se topesc de pufoase ce sunt! Așadar, renunțați la chiflele cu conservanți pe care le găsiți prin supermarket-uri (pentru burgeri sau sandwich-uri) și pregătiți-le de la 0, simplu, rapid și din ingrediente sănătoase!

INGREDIENTE Aluat
350 g făină;
200 g iaurt Artesana;
100 ml lapte Artesana;
30 ml ulei;
5 g drojdie uscată;
5 g sare;
1 lingură de zahăr.
- Extra:
1 lingură de ulei;
2-3 linguri de făină pentru planul de lucru;
1 gălbenuș de ou;
2 linguri mix de semințe.
Am frământat aluatul la mașina de pâine, punànd întâi lichidele, apoi solidele, apoi pus pe programul de frământare. Aluatul se poate frământa lejer și manual sau la robot. Trebuie să rezulte un aluat molicel, ușor lipicios. Așa îl vrem, vom folosi un pic de făină pentru modelat!
Am pus aluatul la dospit, într-un bol uns cu ulei, la temperatura camerei pentru aproximativ 90 de minute. Apoi, am cântărit aluatul, l-am răsturnat pe planșeta de lucru, l-am întins și l-am împăturit stânga-dreapta, sus-jos (stretch and fold – pentru a-i da ținută, a se vedea în fotografii), după care l-am împărțit în 10 bucăți egale. (Cu ajutorul cântarului!)
Am format chiflele pe planșeta ușor înfăinată și le-am așezat sub forma unui brăduț, într-o tavă antiaderentă. Dacă tava nu este antiaderentă, folosiți hârtie de copt!
Am acoperit tava cu un ștergar curat și le-am lăsat să dospească alte 45-50 de minute.
Între timp, am încins cuptorul la 180 de grade.
Înainte de a da chiflele la cuptor, le-am uns cu gălbenuș de ou și am presărat peste ele semințe.
Am copt chiflele cam 20-22 de minute, până ce se rumenesc fain și sună a gol dacă le ciocăniți ușor pe fund.
După coacere, am lăsat chiflele să se răcorească pe un grătar. Sunt extrem de moi și pufoase!
