Vă spun din capul locului că nu este rețeta originală, întrucât am vrut o cremă mai fresh. Crema originală este una cu unt și lapte condensat, pe care eu am considerat-o prea grea pentru acest tort și am înlocuit-o cu una simplă, de mascarpone cu frișcă, îmbogățită cu fulgi de ciocolată și vișine liofilizate, pe care le-am mai folosit și aici. Eu cred că am făcut treabă bună, iar tortul este magnific: blaturi de bezea crocantă și chewey în combinație cu crema asta: viiiis!

Nu este greu de preparat, dar necesită ceva timp, așa că vă recomand să coaceți blaturile cu o zi înainte, iar asamblarea tortului să o faceți cu vreo 12 ore înainte de servire, să aibă timp aromele să se împrietenească. A, și încă o chestie faină: este o altă modalitate de a folosi albușurile rămase de la alte preparate, întrucât sunt necesare cam 7-8 albușuri pentru blat. Așadar, puneți albușurile nefolosite la congelator, în casoletâ cu capac și când strângeți suficiente, testați rețeta mea de tort Kiev.

INGREDIENTE
- 2 Blaturi de 20 cm:
200 g albuș;
50 + 185 g zahăr;
2 plicuri zahăr vanilat;
45 g făină;
75 g caju;
75 g alune de pădure;
1 lingură de oțet;
Un praf de sare.
- Cremă:
500 g mascarpone;
400 ml smântână pentru frișcă;
100 g zahăr/ îndulcitor;
2 linguri vișine liofilizate;
2 linguri fulgi de ciocolată cu lapte;
1 lingură pastă de vanilie.
- Decor:
Fistic mărunțit, alune de pădure tocate, decorațiuni din ciocolată, bănuți din ciocolată fără zahăr, etc.
Pentru blaturi: dacă aveți două forme identice cu diametrul de 18-22 cm, preparați toată compoziția așa cum urmează să vă explic, o împărțiți egal și coaceți ambele blaturi deodată. Dacă nu aveți această posibilitate, pregătiți câte 1/2 de porție de compoziție și coaceți blaturile pe rând, așa cum am făcut și eu. Compoziția își pierde caracteristicile dacă o lăsați “ în așteptare”, cât coaceți primul blat.
Am tocat grosier nucile caju și alunele de pădure, apoi le-am amestecat cu cele 50 g de zahăr. Într-un bol, se mixează albușurile cu un praf de seară, apoi se adaugă cele 185 g de zahăr și zahărul vanilat, treptat, puțin câte puțin, până obțineți o bezea fermă și lucioasă. Adăugați făina, nucile tocate și amestecate cu zahăr și oțetul și le încorporați cu o spatulă, fără a mai folosi mixerul.
Am încins cuptorul la 150 de grade.
Am tapetat pereții unei forme cu inel detașabil cu unt și făină, iar fundul cu hârtie de copt, am pus compoziția și am copt blatul pentru 2 ore in cuptorul preîncălzit, la 150 de grade. La fel am procedat și cu celălalt blat, subliniind că am preparat cea de-a doua jumătate de compoziție cu vreo 5 minute înainte să scot primul blat din cuptor.
După coacere, am desprins ușor marginea cu un cuțit, am desfăcut inelul și am pus blaturile la răcit pe un grătar pentru prăjituri, cu tot cu hârtia de copt. Blaturile sunt fragile, de aceea vă recomand să dezlipiți hârtia abia după ce se răcesc.
Dacă alegeți să le coaceți cu o zi înainte, le puteți păstra în hârtie de copt sau în cutie pentru prăjituri/torturi.
Eu le-am copt seara și am montat tortul a doua zi dimineață.
Pentru cremă, am pus într-un bol smântâna dulce (foarte rece!), brânza mascarpone, îndulcitorul (am ales să tai câteva calorii!) și pasta de vanilie. Am mixat cam 3-4 minute, până ce crema a devenit fermă. Nu mixați excesiv, există riscul să se taie!
Am ales un platou, am așezat inelul formei în care am copt blaturile, am pus primul blat înăuntru. Crema am împărțit-o în două: jumătate am lăsat-o simplă (pentru îmbrăcat și decorat tortul) și jumătate am amestecat-o cu fulgi de ciocolată și vișine liofilizate. Peste primul blat am așezat și nivelat crema cu ciocolată și vișine, apoi am așezat al doilea blat (cu fundul în sus, să fie tortul perfect drept!), am presat ușor, am scos inelul și am îmbrăcat tortul cu crema rămasă. Decorul l-am ales din alune mărunțite, fistic tocat, decorațiuni din ciocolată albă și bănuți de ciocolată fără zahăr.
Dacă doriți, puteți folosi și glazură de ciocolată, dar vă recomand să nu îl încărcați prea mult, nouă ni s-a părut excelent în forma în care l-am preparat.
Blaturile rămân ușor crocante, gumate și pline de bucățele de caju și alune, completându-se grozav cu crema fină și vanilată.

Poftă bună!