Vă propun un desert rapid de preparat, delicat, fresh și destul de dietetic, ușor de asortat cu meniurile îmbelșugate din perioada următoare. Seamănă cu tradiționala prăjitură “Fanta”, dar am tăiat drastic din calorii și din efortul de preparare.
Puteți monta desertul la tavă, așa cum am procedat eu sau în cupe individuale, dacă aveți invitați mai pretențioși, întrucât va arăta mult mai îngrijit.
E drept, dacă stă la rece 4-6 ore înainte de servire, puteți scoate felii foarte faine și din varianta “la tavă”, cu condiția de a curăța lama cuțitului după fiecare tăietură.

Cel mai mult îmi place la această variantă de cheesecake că se poate adapta la ceea ce aveți prin casă, ingrediente naturale și simple: biscuiți rămași de pe la copii, portocale care plâng în coșul de fructe, brânză dulce și cremă de brânză! Puteți încerca și cu alte fructe “de iarnă”: mandarine, ananas, kiwi sau, la vară, cu piersici, căpșune, vișine, cireșe, etc.

INGREDIENTE (tavă de 24×24 cm)
- Blat:
100 g de biscuiți măcinați;
1-2 linguri cremă de ciocolată;
- Crema de brânză:
500 g brânză dulce de vaci;
200 g cremă de brânză;
100 g îndulcitor/zahăr;
100 ml lapte;
10 g gelatină;
1 linguriță pastă de vanilie.
- Jeleu de portocale:
400 ml suc proaspăt de portocale;
40 g amidon;
30 g îndulcitor/zahăr.
Am pus în vasul robotului de bucătărie biscuiții și crema de ciocolată: eu am avut un mix de biscuiți simpli și unii cu cacao. Pentru a reduce caloriile, am ales să nu fac blatul clasic cu unt, ci am pus cremă de ciocolată (dietetică, dar nu e musai!), care are două avantaje: leagă blatul și îl și îndulcește. Eu am pus o lingură, dar mergeau și două, ca blatul să fie și mai legat. Am dat câteva pulsații robotului, până am obținut o textură nisipoasă. Am pus biscuiții în tavă și am presat bine. Opțional, puteți adăuga în blat și nuci sau alune tocate.
Am pus la hidratat gelatina în lapte.
M-am ocupat de cremă: în vasul robotului (celălalt, în cazul meu) am pus brânza proaspătă, crema de brânză light, îndulcitorul (puteți folosi zahăr dacă nu aveți grija caloriilor!) și pasta de vanilie. Am mixat cam un minut, cât să obțin o cremă fină. Am încălzit gelatina până s-au topit granulele, fără a o fierbe, apoi, cu robotul pornit, am turnat-o, în fir subțire, peste crema de brânză și am mixat, cât să se omogenizeze.
Am nivelat crema de brânză, am acoperit tava cu folie alimentară și am dat-o la frigider, cât m-am ocupat de jeleu.
Am stors portocalele și am strecurat sucul. Într-o crăticioară am pus amidonul și îndulcitorul, iar peste ele am turnat sucul proaspăt, puțin câte puțin, amestecând energic cu un tel, ca să nu se creeze cocoloașe. Dacă există cocoloașe, strecurați jeleul înainte de a-l pune la fiert.
Am pus crăticioara pe foc mic, amestecând continuu, până ce amestecul s-a îngroșat ca o budincă. Am tras crăticioara de pe foc și am lăsat-o să se răcească (la temperatura camerei), amestecând des în ea, să nu se creeze pojghiță deasupra.
Când jeleul a ajuns la temperatura camerei, l-am turnat peste crema de brânză, nivelând ușor cu spatula, apoi am dat, din nou, tava la frigider pentru vreo alte 4-5 ore, înainte de servire.
E atât de bună, încât nici nu îți dai seama cum dispare! Este lejeră, răcoritoare și rapid de preparat, așa că merită din plin să o testați!
Alte deserturi fără coacere găsiți aici.
Poftă bună!
