Tot la provocarea Buzzstore și LaDorna am ales să pregătesc cozonacul într-un mod mai puțin tradițional: cu aluat din smântână pentru frișcă LaDorna și umplutură de nuci, alune de pădure, stafide și cremă de ciocolată.

Cozonacul este fantastic. Cu muuultă umplutură, aluat care se desface în pale, extrem de fraged și de pufos! Și asta nu e tot: datorită smântânii LaDorna cozonacul rămâne pufos chiar și o săptămână, iar dacă alegeți să îl păstrați în frigider, 2 săptămâni. (La cine rezistă cozonacul atât de mult timp, totuși?)
Dacă ați făcut prea mult și credeți că rămâne nemâncat, îl puteți pune la congelator, feliat și cu hârtie de copt între felii, în pungi speciale pentru congelator, unde rezistă perfect, chiar și mai bine de o lună. (Mai mult nu am testat!). Vă asigur că la decongelare aluatul este în aceeași stare, de parcă ar fi proaspăt copt. Fie îl decongelați lent, peste noapte, la frigider, fie îl încălziți câteva secunde la microunde. Eu aplic ceva de mijloc, îl decongelez la frigider, apoi îl încălzesc ușor pentru că îmi place cozonacul cald.

Cànd vine vorba de cozonac, nu calculăm caloriile ca să nu ne piară pofta, dar îl servim cumpătat. Din acest motiv, prefer să nu fac mult, pe principiul “mult avem, mult mâncăm”, ci doar cât să mâncăm pe săturate și să punem și câteva felii la congelator pentru zile pofticioase. Ingredientele de mai jos sunt pentru doi cozonaci mari.

INGREDIENTE
- ALUAT:
1 kg de făină; (plus 1-2 linguri, dacă aluatul este moale)
200 ml smântână pentru frișcă neîndulcită LaDorna;
250 g zahăr;
6 gălbenușuri;
300 ml de lapte călduț;
125 g unt moale, 82% grăsime;
75 ml ulei;
10 g drojdie uscată;
10 g sare;
Coajă rasă de la o lămâie;
vanilie/ 2 plicuri de zahăr vanilat;
15 ml de rom alb;
- Umplutură:
250 g nucă măcinată;
150 g alune de pădure măcinate;
30 g cacao;
80 – 100 g zahăr;
6 albușuri;
2 linguri cremă de ciocolată; (opțional)
100 g stafide;
Vanilie, rom sau orice aromă preferați;
un praf de sare.
- Extra:
1 gălbenuș de ou;
2-3 linguri de lapte;
Opțional, decor: cristale de zahăr, fulgi de migdale, decorațiuni de zahăr, semințe de susan, etc.
Am frământat aluatul în cuva mașinii de pâine. În funcție de dimensiunea cuvei, este posibil să fie necesar să frământați pe rând, câte un cozonac, împărțind ingredientele în două. Eu așa am procedat, punând programul de frământare de câte două ori pentru fiecare parte de aluat. La final, am pus tot aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am frământat manual cam 5-7 minute, să mă asigur că este bine frământat și cele două părți despre care v-am povestit s-au împrietenit.
Am lăsat aluatul la dospit până a crescut bine în volum, aproximativ 90 de minute.
2 secrete pentru frământarea aluaturilor la mașina de pâine: puneți întâi lichidele, apoi solidele și musai sarea nu trebuie să atingă direct drojdia. Eu pun, de obicei lichidele, drojdia lângă zahăr, apoi făina și sarea spre final.
Pentru umplutură, am mixat lejer albușurile cu un praf de sare, apoi am adăugat zahărul, cacao, nuca, alunele, și crema de ciocolată. Am adăugat și arome, în cazul meu, vanilie și rom.
După prima dospire a aluatului, l-am împărțit în 4 bucăți egale, pe care le-am întins sub formă de dreptunghi, am pus pe fiecare câte 1/4 din umplutură, le-am rulat și le-am împletit câte 2, după care le-am transferat în formele pregătite cu hârtie de copt. Nu e musai să împletiți cozonacii, pentru începători recomand să împărțiți aluatul în 2, întindeți foi de aluat, puneți pe fiecare câte 1/2 de umplutură, apoi rulați. Astfel, veți forma doi cozonaci babani, neîmpletiți.

Am încins cuptorul la 170 de grade. Am lăsat cozonacii încă vreo 45 de minute să crească în forme, apoi, fix înainte de a-i da la cuptor, i-am uns cu gălbenuș de ou și lapte, apoi i-am decorat. Unul cu cristale de zahăr și unul cu fulgi de migdale și decorațiuni din zahăr. Decorul este opțional!

Am copt cozonacii pentru 60-65 de minute la 170 de grade. Sunt multe discutii legate de temperatura la care trebuie copți, iar variabilele diferă foarte mult în funcție de cuptor și de tăvile folosite. Iarăși, există 2 secrete importante: dacă vi se pare că se rumenesc prea mult deasupra, acoperiți cozonacii cu hârtie de copt, eventual fixată cu scobitori și testați cozonacii, introducând un băț de frigăruie sau un cuțit, în partea cea mai groasă. Dacă iese curat, sunt gata! Dacă are urme de aluat, cozonacii mai trebuie copți. Totodată, cozonacii trebuie să aibă o culoare frumoasă și rumenă peste tot, adică și pe fund, și pe laterale, nu doar deasupra!
După coacere, am scos cozonacii din cuptor, i-am scos cu grija din forme, am luat hârtia de copt și i-am așezat, pe lateral, pe un grătar pentru prăjituri, întorcându-i des de pe o parte pe alta în prima oră de răcire. Cozonacii se pot așeza în poziție verticală abia după răcirea completă, ca să nu se turtească.
Totodată, nu recomand să îi tăiați sau să îi rupeți cât sunt calzi, întrucât se modifică structura aluatului, dar știu cât e de greu să le reziști, așa că faceți cum vă lasă pofta!

Poftă bună!