CROISSANTE CU UNT – cea mai simplă rețetă

Nu vreau să știu ce ar spune vreun pastry chef despre rețeta mea de croissante cu unt care nu respectă nicio regulă clasică de pregătire, dar știu că voi, cei care nu ați încercat croissantele acasă pentru că v-au speriat pașii și procedura îndelungată de preparare, veți iubi această rețetă! Și nu doar atât, ci pregătirea croissantelor acasă va deveni floare la ureche, chiar și pentru începătorii în ale bucătăritului.

Am folosit toate scurtăturile posibile, am ignorat toate regulile din cărțile de bucate și, totuși, am obținut niște croissante absolut grozave care pot concura cu cele din patiseriile franțuzești. Bineînțeles, am folosit făină Grania pentru prăjituri ca să fiu sigură că nu am vreun eșec. Așadar, rămâne secretul nostru!

INGREDIENTE

  • 280 g făină Grania pentru prăjituri;

  • 120 ml lapte;

  • 130 g unt gras 82%, rece, feliat fin;

  • 30 g zahăr;

  • 6 g drojdie uscată;

  • 5 g sare;

  • 1 gălbenuș pentru uns.

Într-un bol am amestecat ingredientele uscate: făina Grania, zahărul, drojdia și, după ce le-am omogenizat pe acestea, am adăugat sarea și am amestecat din nou. Peste ingredientele uscate am pus untul rece, tăiat felii și m-am asigurat că făina îl acoperă bine de tot, după care am turnat și laptele, tot rece.
Cu ajutorul unei furculițe, apoi cu mâinile am format aluatul, fără să insist să încorporez untul. Untul trebuie să rămână bucăți, chiar dacă aluatul vi se pare cvasinefrământat. Am învelit aluatul în folie alimentară și l-am dat la frigider pentru o oră.

După răcire, am scos aluatul din frigider și l-am așezat pe planșeta de lucru. Știu că arată neconvingător, dar acum începe magia. Am întins aluatul și l-am pliat ca în poze, apoi iar l-am întins și l-am pliat, ajutându-mă, la nevoie, cu câte un praf de făină. Am repetat acest procedeu de vreo 6-8 ori, am pierdut șirul, însă vă puteți baza și pe intuiție, veți știi că e suficient când aluatul devine neted, nu se mai lipește, iar bucățile de unt sunt perfect încorporate. Am împăturit aluatul pregătit, l-am învelit în folie alimentară și l-am dat la frigider o oră.

După răcire, am întins aluatul într-o formă dreptunghiulară și am decupat croissantele. Formați triunghiuri alungite, le crestați ușor la baza, apoi le rulați. Am așezat croissantele pe o tavă antiaderentă pe care pulverizasem ulei pentru copt (puteți folosi hârtie de copt dacă dacă nu este antiaderentă), le-am acoperit cu un ștergar curat și le-am lăsat să dospească 120 de minute la temperatura camerei. Timpul de dospire poate varia între 90 și 140 de minute, în funcție de căldura ambientală. Sunt gata de copt când se vede clar că au crescut frumos.

Am încins cuptorul la 190 de grade, am uns croissantele cu gălbenuș și le-am copt 17 minute. Timpul de coacere variază între 15 și 20 de minute, în funcție de cuptor. Sunt gata când sunt frumos rumenite.

După coacere, le-am lăsat la răcit pe un grătar de prăjituri. Impropriu spus le-am lăsat, pentru că am mâncat unul fierbinte, cu gem de smochine. Minunat!

Le puteți servi ca atare, cu lapte, iaurt, ceai sau cafea, dar sunt bune tare și cu un strop de gem sau cremă de ciocolată. Mie îmi plac mult, la micul dejun, cu cremă de brânză și somon afumat. Nefiind dulci, aceste croissante pot fi folosite și pentru sandwichuri delicioase!

Ce credeți? Le testați?
Poftă bună!

Lasă un răspuns