PATEURI RAPIDE CU ȘUNCĂ ȘI MOZZARELLA

Fie că le preparați pentru zile festive sau mic dejun de weekend, picnicuri sau drumeții, rețeta aceasta este un must have! Se prepară super rapid, cu foitaj de casă sau din comerț, se umplu cu ce aveți prin frigider și sunt atât pe placul celor mici, cât și al celor mari.

Nu mă încumet prea des să fac foitaj de casă, întrucât nu am nici timpul, nici răbdarea și cred că nici îndemânarea necesară. O variantă rapidă de aluat foitat găsiți aici, la croissantele cu unt. Da, recunosc, sunt momente în care prefer să o iau pe scurtătură în bucătărie și aleg aluatul foietat din Lidl, varianta light. Ma încântă ideea că scutesc câteva calorii, fie ele chiar și puține.

Aici aveți o rețetă faină de plăcințele cu aluat fraged, tot cu umplutură “sărată”.

INGREDIENTE (8 bucăȚi)

  • 275 g aluat foitaj light;

  • 8 felii de șuncă;

  • 100 g mozzarella rasă;

  • 1 ou pentru uns;

  • Semințe pentru decor; (opțional)

Am desfăcut aluatul pe foaia de copt din pachet și l-am împărțit în 8. Pe fiecare bucată am așezat câte o felie de șuncă (împăturită cât să se încadreze bine în bucata de aluat) și aproximativ o lingură de mozzarella rasă. (Din aceea uscată, pentru pizza, nu proaspătă!). Dacă nu aveți mozzarella, puteți folosi orice fel de cașcaval.

Am pliat bucățile de aluat și am sigilat marginile cu o furculiță. Brânză oricum mai curge la copt, dar măcar ne străduim să sigilăm cât mai bine pachețele. Am crestat ușor pateurile, să aibă aburul loc pe unde să iasă.

Am dat tava cu pateurile formate la frigider. Minimum 30 de minute. Eu le-am lăsat vreo două ore, că aveam cuptorul ocupat. Acest pas ajută la coacerea lor perfectă, un aluat umflat, cu straturi bine evidențiate.

Am încins cuptorul la 200 de grade.

Am scos tava din frigider și am uns pachețelele cu ou bătut și apoi am presărat peste ele semințe: de susan și floarea soarelui, în cazul meu. Puteți folosi orice vă place: dovleac, mac, negrilică, sare de mare, etc sau puteți omite acest pas.

Am copt pateurile pentru 20 de minute la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, timp în care s-au umflat ca niște pernuțe și s-au rumenit frumos. După coacere, le-am lăsat să se răcorească pe un grătar pentru prăjituri.

Sunt crocante, pufoase și pline cu umplutură, merită să le încercați. Merg bine la micul dejun alături de kefir sau iaurt, cu sos iute sau ketchup, lângă ochiuri sau legume sau pe platourile de aperitive, așa cum am ales eu să le folosesc de această dată.

Lasă un răspuns