DULCEAȚĂ DE CEAPĂ

Vă prezint astăzi o rețetă de dulceață inedită. O puteți prepara din ceapă roșie, albă sau amestec. Din 500 g de ceapă crudă veți rămâne cu aproximativ 150 g de produs finit. O puteți face și în cantități mari, apoi să urmați tehnica obișnuită (pusă în borcane sterilizate, apoi lăsate să se răcească lent și depozitate în cămară), doar că nu văd sensul. Mi se pare de preferat să o pregătiți proaspătă, întrucât prepararea ei durează cam 20-25 de minute și poate fi păstrată, până la două săptămâni, la frigider.

Această dulceață este minunată alături de burgeri, hotdogi, pulled pork, fripturi, platouri cu brânzeturi, quesadilla, sandvișuri calde, iar lista poate continua.
Trecem la treabă?

INGREDIENTE

  • 3-4 cepe mari;

  • 1 lingură de zahăr brun; (25 g)

  • 2 linguri cremă de oțet balsamic; (30 ml)

  • 10 g unt;

  • 15 ml ulei;

  • Sare și piper, după gust.

INDICAȚII

  • Am tăiat ceapa solzișori, apoi am pus-o într-o tigaie, la călit, împreună cu untul și uleiul. Am adăugat sare și piper. Am amestecat constant pentru a evita prăjirea. Am călit ceapa cam 8-10 minute, până a devenit translucidă.
  • Am adăugat zahărul brun și am gătit ceapa în continuare, cam 5-7 minute.
  • Am adăugat și crema de oțet balsamic, am gătit ceapa încă vreo 2 minute și… gata dulceața!

Important de știut:

  • Focul să fie mediu spre mic, nu prăjiți la foc tare!
  • Amestecați, nu lăsați ceapa să se ardă, dulceața va căpăta un gust neplăcut!
  • Dacă nu intenționați să o păstrați pentru mult timp, o puteți pune în orice recipient cu capac, la frigider sau o savurați imediat.


Poftă bună!

3 comentarii

    • Fara zahar nu are cum sa iasa, ca nu ar mai fi dulceata, ci doar ceapa calita 😊. Dar iese sigur cu tagatoza, singurul indulcitor care se poate carameliza. Ba chiar va fi si mai slaba caloric, tagatoza avand un indice glicemic mai mic decat zaharul! Spor la treaba! 🤗

Lasă un răspuns