FIDEA CU LAPTE LA CUPTOR

Sunt unele mâncăruri pe care, obligatoriu, le asociez cu perioada copilăriei. De exemplu, fideaua cu lapte proaspăt muls pe care o pregătea mama Tia. Fie că era la micul dejun sau pe post de cină, o savuram de fiecare dată cu aceeași încântare. Uneori, fideaua era înlocuită cu tăiței de casă sau colărezi, în funcție de ce avea la îndemână.

Rețeta mea pleacă de la clasica fidea cu lapte, însă vă propun o budincă potrivită atât pentru cină, mic dejun, gustare, desert sau pachețel, putând fi mâncată caldă sau rece!

Se face rapid și o puteți pregăti și copiilor mici și foarte mici, reducând cantitatea de zahăr sau renunțând complet la el.

Detalii

Servings

6-8 porții

Prep time

15 minute

Cooking time

25 minute

Se face rapid și din ingrediente puține:

  • 1 l de lapte, preferabil de 3,5% grăsime;
  • 200 g fidea;
  • 50 g stafide sau alte fructe uscate/confiate;
  • 100 g zahăr plus 2 linguri pentru caramelizat;
  • 1 lingură de extract de vanilie/1 plic de zahăr vanilat;
  • 15 g unt;
  • un praf de sare.

INDICAȚII

  • Am pus laptele pe foc într-o crăticioară încăpătoare împreună cu vanilia, stafidele și zahărul. Când laptele s-a înfierbântat am adăugat fideaua și am fiert-o la foc foarte mic până ce am obținut o compoziție cremoasă, legată.
  • Am uns o tavă termorezistentă cu unt și am presărat peste unt o lingură de zahăr.
  • Am răsturnat compoziția în tavă, apoi am presărat deasupra o lingură de zahăr brun și am dat la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 25 de minute, până ce fideaua a absorbit tot laptele, iar zahărul de deasupra s-a caramelizat.


Cât este fierbinte, nu se va felia grozav, însă dacă o lăsați 10-15 minute, veți scoate niște felii foarte aspectuoase.

Noi am servit budinca de fidea cu lapte pe post de cină, călduță, dar a fost grozavă și a doua zi, rece de la frigider, pe post de gustare.

Voi ce mâncăruri cu gust de copilărie aveți?

Lasă un răspuns