FINANCIERS

Aceste mici prăjiturele de origine franceză sunt fantastice: crocante la exterior, dar extrem de pufoase și delicate la interior! De obicei, conțin făină de migdale, dar eu le-am modificat puțin și le-am făcut din făină de migdale și făină de alune de pădure, pentru un plus de aromă! Ideea este că puteți folosi orice fel de făină de nuci preferați sau un mix, respectând cantitățile.

Aluatul are nevoie de repaos la rece, înainte de a coace aceste mici prăjiturele. Patiserii francezi recomandă undeva la 24-48 de ore, iar cei ce au preluat rețeta fac vorbire despre un timp minim de repaos de 2 ore. Eu le-am lăsat peste noapte și le-am copt pentru micul dejun de duminică, adică am ținut aluatul la rece cam 14-16 ore. Ideea de a lăsa aluatul la rece este de a se relaxa complet glutenul și a obține pufoșenia delicată care le face atât de iubite!

Nu știu care e dimensiunea originală, căci nu le-am testat pe cele autentice, dar, din câte bănuiesc, tava mea imită dimensiunea celor franțuzești, așa că, să știți, sunt mici. Cât un deget, ca un fursec. Dacă nu aveți tavă specială, le puteți coace într-o tavă de minibrioșe sau minichecuri, nu e cazul să investiți. Dar e cazul să le încercați!

Din ingredientele de mai jos am obținut 12 financiers, așa că, dacă nu aveți forme mici, pregătiți porție dublă și adaptați corespunzător timpul de coacere.

INGREDIENTE

  • 50 g albuș de ou;

  • 25 g mix făină de migdale și alune de pădure;

  • 15 g făină;

  • 50 g zahăr pudră;

  • 10 g zahăr vanilat;

  • 50 g unt clarifiat;

  • un praf de sare;

  • Opțional: stafide, alune de pădure mărunțite, fulgi de ciocolată albă, etc.

Am început cu untul: l-am pus într-un ibricel și l-am lăsat la foc mic până ce a început să facă spumă, iar la fundul ibricului să se depună “impuritățile”. Am strecurat untul și l-am lăsat să se răcorească. Acesta se numește ghee sau unt clarifiat, iar francezii îl numesc “beurre noisette” pentru că prin procesul de “prăjire” capătă o aromă de alune!

Am bătut albușurile puțjn (cu o furculiță!) cu un praf de sare. Ca în toate rețetele de patiserie, e musai să cântăriți. Eu am avut 50 g de albușuri în congelator (de la 3 ouă), pe care le-am decongelat lent înainte de folosire. Cantitatea de albuș depinde de dimensiunea oului, se spune câ un ou mediu are aproximativ 30 g de albuș, dar, din practică, vă spun că nu e chiar așa!
Rețeta aceasta e bună tare și pentru a folosi albușurile care vă rămân de pe la alte preparate.
Am râșnit migdalele și alunele, apoi le-am pus peste albușuri, împreună cu zahărul pudră, zahărul vanilat, făina de grâu și untul răcorit. Cât de bine miroase aluatul!

Am acoperit bolul de aluat cu folie alimentară și l-am dat la frigider peste noapte.

A doua zi, am încins cuptorul la 180 de grade, am pulverizat ulei de copt în tavă și, cu o linguriță, am distribuit uniform aluatul, dar nu înainte de a adăuga o mână de stafide aurii. Peste aluatul distribuit în tavă am pus ciocolată albă, alune mărunțite, efc. Am copt prăjiturele 15-20 de minute în cuptorul preîncălzit. Ele trebuie să fie rumene și apetisante, iar casa întreagă să fie acoperită de arome de unt, migdale și vanilie! Nu e grozav cum cresc ele drăguțele, deși nu conțin praf de copt sau albușuri bătute spumă?

După coacere, le-am lăsat încă vreo 2-3 minute în tavă, apoi le-am lăsat să se răcească pe un grătar pentru prăjituri. Vă mai spun că până la amiază nu a mai rămas niciuna?

Mai bine le încercați și voi!

Poftă bunâ!

Lasă un răspuns