RULADĂ DE CACAO CU URDĂ

M-am apucat de acest desert pornind de la o bucată de urdă pe care o luasem cu gândul la o plăcintă cu brânză, dar cum am tot felul de idei și notițe despre ceea ce vreau să mai gătesc, a venit rândul acestei rulade. Și bine am făcut!
Dacă nu aveți urdă la îndemână, să știți că puteți folosi ricotta sau brânză dulce!

Se face super simplu: atât crema de brânză, cât și blatul de cacao se coc împreună, în vreo 15 minute. Apoi, rulați (și vă promit că nu crapă!) și așteptați să se răcească. Dacă aveți chef, glazurați, dacă nu, serviți ca atare: la temperatura camerei sau rece, de la frigider. Eu prefer rece, mi se pare mult mai bună!

Pentru diversitate, am tăiat rulada în două, am glazurat-o, apoi am decorat diferit fiecare jumătate. Poate fi un desert obișnuit sau poate face față cu brio unei mese de sărbătoare. Dar stați să vedeți cât de simplu se pregătește:

INGREDIENTE

  • CREMĂ DE BRÂNZĂ:
  • 500 g urdă dulce;

  • 1 ou;

  • 4 linguri de îndulcitor/zahăr;

  • Extract de vanilie, după gust;

  • Un praf de sare.

  • BLAT DE CACAO:
  • 4 ouă separate;

  • 3 linguri de făină;

  • 2 linguri de cacao;

  • 4 linguri de îndulcitor/zahăr;

  • 0,5 lingurițe praf de copt;

  • 1 lingură de rom; (opțional)

  • Un praf de sare.

  • GLAZURĂ:
  • 100 g ciocolată cu lapte/neagră;

  • 2 linguri de lapte;

  • 1-2 linguri de miere (opțional);

  • DECOR:
  • Alune mărunțite, fulgi de cocos, fulgi de migdale, fulgi de ciocolată, etc;

  • Fructe, sos de fructe, sos de ciocolată, etc.

Am urmat, în mare parte, indicațiile din sursa de inspirație, modificând pe ici, pe colo. Pentru crema de brânză, am pus ingredientele într-un bol și le-am transformat într-o cremă fină cu un mixer vertical. Urda mea a cam avut zer, așa că nu am folosit niciun lichid, dar dacă brânza pe care o folosiți este foarte uscată, adăugați 1-2 linguri de iaurt grecesc, smântână pentru frișcă sau chiar lapte, în funcție de ceea ce aveți la îndemână.

Am încins cuptorul la 200 de grade și am tapetat tava mare de cuptor cu hârtie de copt.

Pentru blat, am separat ouăle, am bătut albușurile spumă cu un praf de sare și 2 linguri de eritriol (am vrut să scutesc ceva calorii și am folosit îndulcitor în loc de zahăr!) și gălbenușurile cu restul de îndulcitor. În compoziția de gălbenușuri am adăugat făina, cacaua, praful de copt, romul (alcool, nu esență!) și 1/3 din bezea, mixând scurt, cât să se omogenizeze. Restul albușurilor le-am încorporat lent, cu o spatulă, prin mișcări largi, de jos în sus.

Cu ambele compoziții pregătite, treaba e pe jumătate gata: am pus în tava pregătită compoziția de brânză, nivelând-o foarte bine, iar peste ea am pus blatul de cacao pe care, de asemenea, l-am întins bine de tot, cu o spatulă.
Am copt viitoarea rulada vreo 13-15 minute, în cuptorul preîncălzit, apoi, imediat după coacere, am răsturnat-o pe un prosop de bucătărie curat, am rulat-o și am lăsat-o la răcit pe un grătar pentru prăjituri.

Am tăiat rulada formată în două jumătăți, am așezat sub grătar o tavă (care să colecteze eventualele pierderi de glazură) și am pus la bain marie ingredientele pentru glazură. Am turnat glazura călduță peste rulade și le-am decorat rapid: una cu fulgi de cocos colorați, zmeură și sos de zmeură și una cu alune mărunțite, căpșune feliate și sos de ciocolată.

Am dat ruladele la rece câteva ore bune înainte de servire. (Ideal ar fi peste noapte!).
Alte rețete de rulade, dulci sau sărate, găsiți aici.

Poftă bună!

Lasă un răspuns