GEM DE CAISE CU NUCI ȘI MIGDALE

Îmi plac mult caisele, însă singura metodă de conservare pe care am adoptat-o în ultimii ani a fost gemul. Congelate își pierd textura, iar compot nu prea consumăm. Așadar, mâncăm pe săturate și fac și câteva borcane de gem, să ne bucurăm de aroma caiselor și la iarnă, pe tartine, în tarte, prăjituri sau torturi. Deja am făcut o variantă de gem de caise cu piersici, iar rețeta o găsiți aici.

În rețeta de astăzi caisele sunt vedetele principale, un pic ajutate de o mână de nuci și migdale, că tare fain iese gemul cu ceva textură crocantă! Dacă nu vă place, puteți renunța să adăugați ceva, dar nu cred că ar putea să nu vă placă!

INGREDIENTE

  • 1 kg de caise fără sâmburi;

  • 350-400 g zahăr;

  • 50 g amestec de nuci și migdale;

  • zeama de la jumătate de lămâie.

Am spălat fructele, le-am scos sâmburii, le-am tăiat cubulețe și le-am acoperit cu zahăr. Le-am lăsat așa cam 2-3 ore, cât m-am ocupat de alte sarcini casnice, timp în care zahărul s-a topit și caisele au lăsat sirop.

Am pus fructele în cratița mea preferată pentru gem (de fontă!), am adăugat zeama de lămâie și le-am pus la fiert, iar, între timp, am pregătit pentru sterilizare borcanele, după metoda de aici. Din aceste cantități, mi-au rezultat 3 borcane: 2 de 400 g și unul mai mic, de 300 g. Cantitatea de gem rezultată depinde de fructele folosite, cantitatea de zahăr, precum și de timpii de fierbere, dar nu va putea fi cu mult diferită de ceea ce vă spun.

Am adunat spuma formată pe durata fierberii bine de tot. Gemul a fiert rapid, în aproximativ 20 de minute. Nu a fost nevoie să îl dau la robot, întrucât caisele s-au mărunțit bine la fierbere, iar bucățelele rămase nu mă deranjează deloc, ba dimpotrivă! În ultimele 5 minute de fierbere am adăugat mixul de nuci și migdale, le-am lăsat să clocotească împreună și… gata!

Am pus gemul fierbinte în borcanele sterilizate, apoi le-am lăsat să se răcească lent, în cuptorul rămas călduț de la sterilizare. După răcirea completă, le-am etichetat și și-au ocupat locul de cinste în cămară.

Deocamdată, mă opresc cu conservele de fructe. Aștept luna august (cred!) pentru fructele de pădure, apoi toamna pentru minunatele prune!

Lasă un răspuns