Nu mă las până nu pun în borcănele frumos etichetate toate aromele verii. Să nu credeți că prepar cantități impresionante de gem, ci câte 2-3, maxim 4 borcane din fiecare sortiment, iar din acestea mai și dăruiesc pofticioșilor apropiați (asta e, sis, te pârăsc!).
Acest gem este absolut perfect (știu, așa zic despre toate, nu?): are o consistență de vis, nu curge, dar nu este nici prea dens, este potrivit de dulce, are o culoare vie și o textură crocantă dată de migdalele adăugate. Dacă nu vă plac migdalele, le puteți omite, deși ar fi păcat sau le puteți înlocui cu nuci.
INGREDIENTE
400 g caise fără sâmburi;
800 g piersici fără sâmburi;
500 g zahăr;
50 g migdale crude;
Sucul de la 1/2 de lămâie.
Din ingredientele de mai sus am obținut 3 borcane de 400 g: 2 au mers în cămară și unul a rămas pentru consumul curent. Dacă vreți să pregătiți mai mult, multiplicați, după nevoi, cantitățile. Recomandarea mea este să fierbeți gemul în cantități mici, eventual în mai multe ture: durează mai puțin fierberea, iar gustul e mai bun!
Deja cam știți cum procedez, de la celelalte variante de gem: am spălat fructele, le-am curățat de sâmburi și le-am tăiat în 4-6 cuburi. Am adăugat zahărul peste fructe și le-am lăsat 3-4 ore pe blatul din bucătărie, acoperite. În acest timp, zahărul se topește și se formează sirop. Puteți pune fructele la frigider, peste noapte, dar în acest caz, adăugați și zeama de lămâie, să nu oxideze.
Am mutat fructele în cratița mea pentru gem, am adăugat zeama de lămâie și le-am pus la fiert, la foc mediu spre mic. Am adunat spuma formată pe durata fierberii.
Între timp, am pus la sterilizat borcanele în cuptor, după metoda pe care v-am povestit-o aici.
Gemul meu a dat semne că începe să se lege după vreo 20 de minute. Am scos o linguriță pe o farfurioară, l-am lăsat să se răcească și, da, consistența era minunată, așa că am mutat gemul în robotul de bucătărie (puteți folosi și un mixer vertical) și l-am pasat, apoi l-am răsturnat înapoi în cratiță, am adăugat migdalele și l-am încălzit din nou, cât să mai dea 2-3 clocote.
Am pus gemul fierbinte în borcanele sterilizate, am închis bine capacele, apoi le-am mutat înapoi în cuptorul călduț și le-am lăsat să se răcească lent, o dată cu cuptorul.
Gata! L-am făcut și pe ăsta!
[…] de aroma caiselor și la iarnă, pe tartine, în tarte, prăjituri sau torturi. Deja am făcut o variantă de gem de caise cu piersici, iar rețeta o găsiți […]