MEZEL DE CASĂ – COTLET CONDIMENTAT

Tuturor ne plac sandwich-urile. Iar acestea pot constitui chiar o mâncare delicioasă și sănătoasă, dacă alegem corect și cumpătat ingredientele folosite.

Așadar, vă propun o rețetă de mezel de casă, care se păstrează 3-4 zile la frigider, învelit în folie alimentară sau folie de aluminiu, pe care îl puteți folosi la sandwich-uri pentru mic dejun, gustări, prânz, pachet pentru școală sau birou, excursii, etc.

Nu e greu deloc de preparat, însă necesită timp de așteptare.

Carnea are nevoie să se marineze minimum 24 de ore, dar o puteți lăsa chiar și 48.

INGREDIENTE

  • 600 g cotlet de porc;

  • 2 linguri de ulei pentru marinadă și 2 pentru prăjit;

  • 2 linguri boia dulce;

  • 2 linguri boia dulce afumată;

  • 2 lingurițe de sare;

  • 2 lingurițe de usturoi granulat;

  • 1 linguriță de cimbru;

  • 1/2 linguriță de piper.

INDICAȚII

  • Într-un bol am pus toate condimentele, apoi am adăugat uleiul și am frecat bine până an obținut o pastă. Carnea am spălat-o și am uscat-o cu șervete de hârtie, am crestat superficial partea cu grăsimea (ca să nu se strângă la copt!), apoi am uns-o bine, peste tot, cu condimente. Am învelit-o în folie alimentară și am dat-o la frigider pentru 24 de ore.
    Puteți jongla cu condimentele, după plac. Dacă mâncați picant, adăugați fulgi de chilli sau mai mult piper, dacă nu vă place gustul de afumat, înlocuiți boiaua afumată cu cea dulce.
  • Am scos carnea din frigider cu o orâ înainte de a o găti, pentru a ajunge la temperatura camerei.
    Într-o tigaie am pus două linguri de ulei și am sigilat carnea pe toate părțile, pentru ca sucurile să rămână în interior. (3 minute pe părți și câte 1-2 minute pe capete).
    După ce am rumenit carnea, am învelit-o bine în folie de aluminiu (merge și în hârtie de copt), apoi am pus-o într-o tavă și am dat-o la cuptor pentru 75 de minute, la 170 de grade.

    După cele 75 de minute, am scos carnea din folie, am pus-o pe un grătar și am dat-o din nou la cuptor, câte 15 minute pe fiecare parte, să se rumenească bine.
  • Am lăsat carnea la răcit pe grătar, apoi se va felia foarte ușor, în felii subțiri de tot! Dacă vă e poftă, puteți servi și caldă, este excelentă!

Nu a fost chiar așa greu și am obținut un mezel execelent, din ingrediente simple și puține, fără aditivi, potențiatori de aromă, conservanți și alte “minunății”!

Poftâ bună!

Lasă un răspuns