Rețeta aceasta am descoperit-o acum mult timp, pe vremea când țineam dieta Dukan. Făceam foarte des pastramă pentru că nu știam cum să mai gătesc decent pieptul de pui, locuiam în căminul studențesc, aveam un frigider prăpădit în care abia ne îngrămădeam mâncarea și nu aveam loc în congelator să o depozitez.
Mi-am adus aminte de ea zilele trecute, când mă gândeam ce să mai inventez pentru micul dejun, astfel încât să fie și gustos, și sănătos, și hrănitor.
Am refăcut rețeta, am fost (din nou!) încântată de rezultat, așa că o împart cu voi. Acum am un frigider mare, cu un congelator pe măsură, așa că am păstrat două bucăți pentru consumul pe 2-3 dimineți și o bucată am pus-o în congelator. Pentru decongelare, este suficient să o pun seara în frigider, iar dimineața este perfectâ pentru sandwich-uri.
Pastrama este foarte apreciată și pe platourile de aperitiv de la mesele festive, și în sanwich-uri, omlete, salate sau chiar ca atare, cu brânză și roșii!
Dacă familia voastră este numeroasă sau vreți să congelați mai multă, dublați cantitățile rețetei.
INGREDIENTE
500 g piept de pui;
1 frunză de dafin;
500 ml apă;
2 linguri de boia de ardei dulce;
2 linguri de usturoi granulat;
2 linguri de ulei;
1 linguriță de sare;
1/2 de linguriță de piper;
1/2 de linguriță de boabe de piper;
1 linguriță de zahăr brun;
1/2 de linguriță de cimbru;
1 lingură de boia afumată (opțional)
INDICAȚII
- Într-o casoletă de sticlă cu capac am pregătit marinada: apa, sarea, piperul boabe, cimbrul, foaia de dafin, zahărul și o lingură de boia dulce. Am amestecat bine, am pus carnea spălată și curățată de pielițe, apoi am pus capacul și am dat la frigider pentru aproximativ 24 de ore.
- A doua zi, am pus carnea într-o strecurătoare, să ajungă la temperatura camerei. (Cam 30 de minute).
Între timp, am făcut o pastă din ulei, boia dulce, boia afumată și usturoi granulat.
Am pus carnea într-o tavă, pe hârtie de copt, am uns-o bine cu pasta de condimente și am acoperit tava cu folie de aluminiu.
Am dat la cuptor, la 185 de grade, pentru 70 de minute.
După coacere, am scos carnea din tavă și am transferat-o pe un grătar, apoi am pus-o înapoi în cuptor, câte 5 minute pe fiecare parte.
Am scos pastrama într-un bol de sticlă, l-am acoperit cu folie de aluminiu și am lăsat carnea să se răcească.
Nu e deloc greu de pregătit, partea care durează este marinarea. Vă recomand să nu grăbiți marinarea, veți obține o textură înnecăcioasă.
Rețeta se poate adapta ușor gusturilor celor mici, putând fi folosită la sandwich-uri delicioase pentru pachețelul de școală.
Poftă bună!
Oare as putea omite zaharul si inlocui puiul cu carne de curcan? Sau nu se fragezeste carnea fara el?
Da si da. Zaharul are rol de a da gust si culoare, dar merge si fara. Iar carnea de curcan, daca e bucata groasa sau de curte poate avea nevoie de un timp mai lung de gatire.