Madeleinele/Madlenele sunt faimoasele prăjiturele franțuzești, cu aromă de unt, fragede și pufoase. Variantele gata preparate din comerț sunt departe de aromele celor coapte acasă, așa că trebuie să testați rețeta și să vă convingeți singuri.
Pentru coacere am folosit tăvi de copt pentru mini madeleines și au rezultat 40 de prăjiturele în miniatură, grozave pentru mânuțele și încântarea celor mici. Aluatul poate fi copt și în tăvi obișnuite de madeleines, din ingredientele de mai jos ar trebui să vă iasă 8-10 prăjituri de dimensiune obișnuită.
Pentru preparare am folosit cea mai fină făină pentru prăjituri: Grania, făcută de Pambac. Este o făină superioară, tip 000, dedicată exclusiv aluaturilor de prăjituri, patiserie și cofetărie.
INGREDIENTE
70 g unt 82% grăsime, topit și răcit;
65 g făină Grania pentru prăjituri;
2 ouă;
45 g zahăr;
1/4 de linguriță esență de flori de portocal;
1/4 de linguriță pastă de vanilie;
1/4 de linguriță praf de copt;
1/4 de linguriță coajă rasă de lămâie;
Un praf de sare;
Zahăr pudră pentru decor. (Opțional)
Aluatul se face simplu: mixați ouăle cu sarea și zahărul până ce cresc bine în volum, apoi adăugați untul și aromele și mixați încă 1-2 minute. Opriți mixerul, adăugați făina cernută cu praful de copt și o încorporați ușor, cu ajutorul unei spatule, prin mișcări largi, de jos în sus. (Nu cu mișcări circulare).
Aluatul are nevoie de repaos la rece înainte de coacere pentru minimum 2 ore. Eu l-am pregătit seara și le-am copt dimineață, servindu-le la micul dejun.
Am pus aluatul în forme, umplând cam pe 3/4, întrucât ele vor crește la copt. Am încins cuptorul la 210 grade.
Am copt prăjiturelele pentru 7-8 minute. Toată casa miroase a unt și vanilie! Iar gustul este divin. Abia acum ințeleg de ce a făcut Proust celebre aceste prăjituri!
După coacere, am răsturnat tăvile pe un grătar pentru prăjituri (madeleinele au căzut din formele de silicon fără niciun efort!) și le-am pudrat lejer cu zahăr.
Se fac simplu, din ingrediente banale (care însă trebuie să fie obligatoriu de calitate!), rapid și plac tuturor. Cum să le reziști? Opțional, ele se pot glazura sau se pot servi cu ciocolată ori dulceață alături.
Poftă bună!