PÂINE ÎMPLETITĂ CU LAPTE ȘI CARTOF

Pentru că ne-au plăcut mult chiflele cu cartof dulce am experimentat puțin cu aluatul și am ajuns la o variantă și mai pufoasă: pâinea împletită de astăzi. Pe cuvânt, ca o iubitoare de pâine și aluaturi ce sunt, vă spun că nu există mai pufoasă de atât! Sunt cozonaci care nu îmi ies la fel de faini ca pâinea asta. Este moale, pufoasă, se rupe în pale și are un gust bogat, absolut delicios!

Așa cum v-am obișnuit, folosesc cea mai bună făină: făină de la Pambac, de data aceasta tip 000. Vă recomand să o testați și voi, dacă nu o folosiți deja, și vă garantez că vă va deveni indispensabilă.

INGREDIENTE

  • 130 g cartof copt, răcit și pasat (alb, dulce sau mov);

  • 80-100 ml de lapte călduț;

  • 50 g unt moale;

  • 450 g făină Pambac tip 000;

  • 8 g drojdie uscată;

  • 8 g sare;

  • O lingură de zahăr brun;

  • 1 ou;

  • 1 gălbenuș pentru uns;

  • Semințe de pin și negrilică, pentru decor;

Am folosit mașina de pâine pentru frământarea aluatului, însă puteți frământa și manual sau la robot.

Am pus ingredientele în cuvă, în următoarea ordine: laptele călduț, untul moale (82% grăsime), oul, zahărul, drojdia, făina, cartoful pasat (eu am folosit dulce, însă veți avea același rezultat cu un cartof simplu ori mov) și sarea.

Am lăsat mașina să frământe în voie.

Veți obține un aluat foarte fain de lucrat, elastic și nelipicios. Am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească în jur de 90 de minute.

După dospire, am cântărit aluatul: avea 960 g, așa că l-am împărțit în 3 bucăți, a câte 320 g.

Fiecare bucată am transformat-o într-un sul lung, apoi le-am împletit. Am așezat pâinea astfel formată în tavă, pe hârtie de copt, și am lăsat-o din nou să crească pentru 30-45 de minute.

După dospire, am uns pâinea cu gălbenuș de ou și am presărat peste ea negrilică (chimen negru) și semințe de pin.

Am dat pâinea la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 30 de minute. Pâinea crește și se rumenește, iar casa se umple de miros de pâine proaspătă!

După coacere, am lăsat pâinea la răcit pe un grătar pentru prăjituri.

Această pâine este un deliciu în sine, încât poate fi consumată ca atare, dar se potrivește grozav pentru sandwich-uri, lângă mâncărurile cu sos, pentru salată de vinete, zacuscă, pate și orice alte “tartinabile”.
În plus, mi se pare o variantă excelentă pentru cei mici, întrucât este mult mai bogată în nutrienți decât o pâine clasică. Opțional, în funcție de vârsta copiilor, adaptați sau chiar eliminați sarea și zahărul din compoziție.

Poftă bună!

Un comentariu

Lasă un răspuns