MUSACA DIN PIURE DE CARTOFI, CARNE TOCATĂ ȘI LEGUME

Musacaua este mâncarea mea favorită, fapt decretat de mulți, mulți ani. Iar cum o făcea mama Tia, nici că nu am mai mâncat! De data aceasta am reinventat tot ceea ce știam eu despre musaca și am obținut un fel nou și delicios pe care trebuia să îl împărtășesc cu voi!

Sosul de carne și legume l-am făcut la multicookerul Tefal One Pot și este extrem de bun. El poate fi folosit la rețeta pe care v-o prezint astăzi sau la paste, clătite umplute, chiar și pentru a umple foi de lasagna, lipii sau canneloni.

În locul feliilor de cartofi am folosit piure, o variantă mult mai rapidă de pregătire a rețetei de musaca. Pe site găsiți aici și alte rețete de musaca.

INGREDIENTE

  • Pentru stratul de cartofi:
  • 800 g cartofi albi;

  • 15 g unt;

  • 50 g smântână fermentată;

  • 50 ml lapte;

  • 50 g parmezan ras;

  • Sare și piper.

  • Pentru sosul de carne:
  • 350 g carne tocată de porc;

  • 150 g ciuperci;

  • 1 ardei kapia mare;

  • 2 cepe;

  • 160 g porumb;

  • 300 g sos de roșii;

  • 1 lingură de zahăr brun;

  • 1 foaie de dafin;

  • 1 lingură mix condimente Mary Jane;

  • 1 lingură mix condimente Greek Spices;

  • 2 căței de usturoi pisați;

  • 1 lingură de pudră de usturoi;

  • Sare și piper, după gust.

  • Extra:
  • 10 g unt;

  • 2 linguri de pesmet.

M-am ocupat întâi de sosul de carne: am pus mukticookerul la încins în modul Brown și pentru că am avut o bucată de pulpă de porc nedegresată tocată, am adăugat direct carnea în vas, fără a adăuga ulei. Dacă folosiți o carne slabă, puneți 1-2 linguri de ulei înainte de a pune carnea în vas. Peste carne am adăugat ceapa tocată, ciupercile mărunțite și ardeiul cubulețe și am continuat să le călesc pentru vreo 5 minute, amestecând des. Când carnea și-a schimbat culoarea, am adăugat sosul de roșii, zahăr pentru a regla aciditatea, mixurile de condimente, usturoiul pisat, pudra de usturoi, foaia de dafin, porumbul și vreo 50 ml de apă.

Am setat programul Simmer pentru 30 de minute și am plecat la plimbare. Când m-am întors, oala intrase în modul Keep Warm și era depresurizată. Am ridicat capacul și am gustat: absolut delicios, l-as fi putut mânca pe pâine. Însă mi s-a părut un pic lichid și l-am scăzut, pe Brown, până a ajuns la consistența dorită: un sos gros, cu puțin sos spre deloc.

Cât timp am scăzut sosul în multicooker, am curățat cartofii și i-am pus la fiert. După fierbere, i-am pasat cu unt, sare, piper, smântână, lapte și parmezan. A ieșit un piure foarte cremos, dar ferm, cât să susțină stratul de carne și legume. În funcție de soiul cartofilor folosiți, reglați cantitatea de lapte, dar țineți cont că pireul nu trebuie să fie moale.

Am uns o tavă de aprox. 15 x 20 cm cu unt, am tapetat-o cu pesmet și am trecut la montat musacaua: peste stratul de pesmet am pus jumătate din piure, l-am nivelat, apoi sosul de carne și legume, pe care l-am acoperit cu restul de piure rămas.

Am copt musacaua în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru vreo 25 de minute, până ce cartofii se rumenesc ușor.

După coacere, musacaua are nevoie să se răcească puțin pentru a scoate bucăți frumoase, altfel nu o veți putea felia. Este bună tare, se potrivește cu salată proaspătă sau murături, în funcție de pofte și de sezon!

Poftă bună!

Lasă un răspuns