Știți că vă spuneam că îmi place să gătesc cu fructe și legume de sezon? Ei bine, zic să profităm din plin de sezonul fructelor de vară, să mâncăm fructe proaspete pe săturate și să pregătim deserturi de casă, simple și savuroase! Am multe idei, așa că urmează să le pun în practică și să le împărtășesc cu voi!
Prăjitura de astăzi se face foarte simplu și, bineînțeles, rapid. Important este să aveți răbdare să se răcească și să o puteți servi alături de frișcă sau chiar un glob de înghețată.
Pentru pregătirea aluatului am folosit făină Pambac tip 000, după cum știți deja, prima mea alegere în materie de făină!
INGREDIENTE
- Pentru stratul de căpșune caramelizate:
300 g căpșune curățate și feliate;
80 g zahăr brun;
30 g unt moale.
- Pentru aluat:
200 g făină Pambac tip 000;
130 g zahăr alb;
45 g unt moale;
160 ml lapte;
1 lingură de smântână fermentată;
1 ou;
1 linguriță cu vârf de praf de copt;
1/2 linguriță pudră de vanilie/1 plic de zahăr vanilat;
un praf de sare.
Am folosit o tavă antiaderentă cu diametrul de 26 cm pe care am uns-o foarte bine cu 30 g de unt moale, apoi am presărat zahărul brun și căpșunele curățate și feliate.
Pentru aluat am amestecat (cu un tel) untul moale cu zahărul, apoi am adăugat smântâna, oul, vanilia și laptele. În această compoziție am adăugat făina cernută, amestecată cu praful de copt și sarea.
Am răsturnat aluatul peste fructe și l-am nivelat ușor cu o spatulă.
Am dat prăjitura la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru vreo 30 de minute, până trece testul scobitorii.
După coacere, am lăsat prăjitura încă vreo 5 minute în formă, apoi, cu o mișcare rapidă, am răsturnat-o pe un platou. Am lăsat prăjitura să ajungă la temperatura camerei, după care am dat-o vreo două ore la frigider, înainte de a o felia. Se poate servi și la temperatura camerei, dar nouă ne place mai mult rece, de la frigider. Testați și vedeți cum vă place mai mult!
Prăjitura rezistă bine la frigider până la 4 zile, se poate servi simplă, cu frișcă sau înghețată, după cum aveți chef!
Aici găsiți și alte rețete cu căpșune.
Poftă bună!