Căldurile de afară nu m-au împiedicat să fac pâine de casă. De cele mai multe ori, am făcut lipii, alternând rețetele noastre favorite pentru că sunt preferatele copiilor și pentru că se fac foarte simplu, la tigaie.
Astăzi aveam chef de o pâine împletită, care să se desfacă fâșii, dar voiam să fie și mai sănătoasă, așa că, am modificat pe ici, pe colo, celelalte rețete de pâini împletite și a rezultat aceasta: făcută din făină integrală!
INGREDIENTE (o pâine)
250 g făină integrală;
120 ml lapte călduț;
1 ou;
1 lingură de unt moale; (15 g)
4 g drojdie;
4 g sare;
1 linguriță zahăr.
Extra: un gălbenuș de ou pentru uns și semințe pentru decor.
Am frământat aluatul în mașina de pâine, punând întâi lichidele, apoi solidele, iar drojdia în compartimentul special. Aluatul se poate frământa lejer și manual sau la robot, este fin, ușor de lucrat și nelipicios.
Am transferat aluatul format într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească, la temperatura camerei, aproximativ o oră, timp în care și-a dublat volumul.
Am răsturnat aluatul pe o planșetă, l-am împărțit în 3 bile egale (cu ajutorul cântarului!), apoi am format suluri lungi (aprox. 45 cm), pe care le-am împletit.
Am așezat pâinea formată într-o tavă de copt antiaderentă (puteți folosi și hârtie de copt!), am acoperit-o cu un ștergar curat și am lăsat-o din nou la dospit cam 25-30 de minute. Între timp, am încins cuptorul la 180 de grade.
Am uns pâinea cu gălbenuș de ou, apoi am presărat peste ea o lingură de mix de semințe și am copt-o, pentru 25 de minute, în cuptorul preîncălzit.
După coacere, am lăsat pâinea să se răcească pe un grătar: este aromată (gustul inconfundabil al făinii integrale!), se desface fâșii, miezul este pufos, iar coaja subțire și crocantă! Nu îți poți dori mai mult de la o pâine!