TARTĂ CU CREMĂ DE VANILIE ȘI PIERSICI

Aceasta este prima rețetă de tartă pe care am pregătit-o, la începuturile mele în ale bucătăriei. Pe vremea aceea nu încercam niciun aluat, așa că foloseam blat de tartă din comerț. Știu, nu dați cu pietre!

Ei bine, am avansat, am experimentat și am avut multe rețete ratate în ultimii 15 ani, dar, deh, din greșeli învățăm! Reușitele nu le-am numărat, le-am împărtășit cu voi!

Cred că sunt vreo 10 ani de când nu am mai gătit această tartă, (dar am gătit multe altele, pe care le găsiți aici), până azi, când m-a lovit inspirația, uitându-mă la coșul cu prea multe piersici.

Pentru a nu fi un desert foarte caloric, am folosit un blat din pandișpan (super simplu de preparat!) pentru că oricât de faine ar fi tartele cu aluat fraged, când pui 200 g de unt în blat, nu te poți aștepta să fie un desert pe care să îl poți consuma fără mustrări de conștiință! Așadar, păstrez variantele de tarte cu aluat fraged pentru ocazii speciale! Dacă bezeaua este bătută corect, aluatul pentru blat nu are nevoie de praf de copt, dar dacă sunteți nesiguri, îl puteți adăuga!

Crema o puteți pregăti simplu, de la zero, sau, dacă sunteți în criză de timp, o puteți înlocui cu un plic de budincă de vanilie, urmând instrucțiunile de pe plic pentru preparare, dar reducând cantitatea de lapte folosit de la 500 ml la 350 ml.

Cât despre fructe, merge bine cu orice vă place: căpșune, piersici, afine, mure, zmeură, frăguțe, etc. Proaspete sau din compot (bine scurse!), deci nimic pretențios!

Și ca să ajung la ceea ce vă interesează cel mai mult: gustul este absolut perfect, pandișpan dulce, care nu are nevoie de însiropare (deși o puteți face, dacă doriți!), cremă răcoritoare de vanilie și fructe ușor acrișoare, o combinație perfectă pentru zilele toride. În varianta mea, puteți savura fără remușcări o porție, are calorii absolut decente pentru un desert!

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 3 ouă;

  • 100 g făină;

  • 100 g zahăr;

  • 10 ml ulei;

  • 1 linguriță coajă de lămăie;

  • Vanilie, după gust;

  • Un praf de sare;

  • Opțional, 1/2 de linguriță de praf de copt.

  • Cremă de vanilie:
  • 350 ml lapte;

  • 3 gălbenușuri;

  • 25 g amidon;

  • 100 g zahăr/ eritriol;

  • Vanilie, după gust.

  • Stratul de fructe:
  • 6 piersici feliate;

  • 5 g tort – gelee;

  • 100 ml apă;

  • 1-2 linguri de zahăr.

Pentru blat am procedat ca la orice pandișpan: am separat ouăle, am bătut albușurile spumă cu un praf de sare, apoi am adăugat treptat, cam 60 g de zahăr, mixând până am obținut o bezea fermă și lucioasă. Separat, am mixat gălbenușurile cu restul de zahăr, apoi am adăugat uleiul, vanilia, coaja de lămâie, făina și 1/3 din bezea. Restul de bezea am încorporat-o cu o spatulă, prin mișcări largi, de sus în jos, păstrând compoziția cât mai aerată.

Am uns o tavă antiaderentă (30 cm diametru) cu spray pentru copt și am răsturnat aluatul, nivelându-l ușor. Nu am vrut un blat gros, așa că aceste cantități sunt perfecte pentru un diametru de 30 cm. Dacă folosiți o tavă mai mică, blatul va fi ceva mai gros. Totodată, dacă forma de tartă nu este antiaderentă, ungeți-o bine cu unt și tapetați-o cu făină, să puteți scoate ușor blatul după coacere.

Am încins cuptorul la 180 de grade și am copt blatul cam 20-25 de minute, până s-a rumenit ușor și a trecut testul scobitorii. După coacere, l-am lăsat cam 5 minute în tavă, apoi l-am răsturnat pe un grătar pentru prăjituri, cu susul în jos.


Cât a stat blatul la cuptor, m-am ocupat de cremă: am pus laptele la fiert (mai puțin 2 linguri) cu vanilia (am folosit jumătate de păstaie, doar semințele), iar separat, într-un bol, am amestecat cu un tel gălbenușurile cu eritriolul (sau zahărul, depinde ce folosiți!), apoi am adăugat cele două linguri de lapte păstrate și amidonul, apoi am amestecat din nou, cât să se încorporeze.
Când laptele a dat semne de fierbere, l-am adăugat, în fir subțire, peste amestecul de gălbenușuri, amestecând constant cu telul. Am răsturnat tot amestecul înapoi în crăticioara în care am înfierbântat laptele și am pus totul pe foc până ce crema s-a îngroșat. Gata și crema! Am lăsat-o să se răcorească puțin, amestecând des, să nu prindă pojghiță, timp în care am feliat fructele.

Cu toate pregătite, am trecut la montaj: am pus blatul rece pe un platou, am pus peste el crema de vanilie călduță, am nivelat ușor, apoi am așezat circular feliile de piersici.

Dacă tarta nu se consumă în aceeași zi, ideal ar fi să folosiți un jeleu cu care să le protejați, pentru a rămâne frumoase și apetisante. Eu am avut doar tort gelee roșu, dar ideal ar fi transparent. Am preparat doar jumătate de pliculeț, conform instrucțiunilor de pe plic și l-am turnat peste fructe, ajutându-mă și de o pensulă, pentru a fi sigură că toate fructele sunt bine acoperite.

Am dat tarta la rece vreo 5-6 ore înainte de servire (minimum 2, ideal peste noapte), iar aromele s-au împrietenit frumos. Sper să nu vă sperie descrierea, se face simplu, dar cred că am folosit eu cam multe cuvinte!

Poftă bună!

Lasă un răspuns