PÂINE PUFOASĂ CU GRIȘ

Vă prezint astăzi o pâine minunată, cu coaja crocantă și interior extrem de pufos, dar fără lapte, ci cu…. griș! Rețeta este de post, însă pâinea este la fel de pufoasă ca una cu lapte și unt! Secretul? Am înlocuit o parte din făină cu griș fin și am obținut un miez perfect, numa’ bun de întins în zeama de la salata de roșii ori mâncare cu sos!

Rețeta este de inspirație italiană și nu degeaba sunt așa pricepuți italienii la aluaturi! Pâinea cu griș are coaja crocantă, iar miezul se topește efectiv în gură de pufos! Pâinea se feliază frumos, în felii subțiri, bune pentru sandvișuri sau de mâncat cu gem!

Da, v-ați prins și voi, sunt super încântată de pâinea asta, bine că am descoperit-o! Trebuie să o încercați și voi, e vis!

INGREDIENTE

  • 300 g făină;

  • 150 g griș;

  • 250 ml apă călduță;

  • 10 g sare;

  • 10 g drojdie uscată;

  • 25 ml ulei.

Am frământat aluatul în mașina de pâine și am pus ingredientele în următoarea ordine: apa călduță, drojdia, făina, grișul, sarea și uleiul. Aluatul se poate frământa și manual sau la robot, este elastic, neted și se lucrează foarte fain.

După ce mașina a terminat de frământat, am mutat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească, la temperatura camerei, pentru aproximativ o oră, până ce și-a dublat volumul. Am răsturnat aluatul pe planșeta de lucru, l-am întins, l-am modelat în formă de franzelă și l-am mutat într-o tavă antiaderentă, presărată ușorcu griș, unde l-am lăsat să dospească alte 20 de minute, cât am încins cuptorul la 200 de grade.

Am crestat ușor pâinea cu o lamă pentru panificație și am presărat peste ea aproximativ o lingură de griș, pentru aspectul rustic. Am dat pâinea la cuptorul preîncălzit, pentru 30 de minute, până s-a rumenit și, ciocănită pe fund, a sunat a gol, semn că era bine coaptă.

După coacere, am lăsat pâinea să se răcească pe un grătar de bucătărie. Nu am rezistat mult, am rupt un colț cât încâ era fierbinte, iar după ce s-a răcit, am feliat-o ușor.

Să o încercați, e o pâine tare ușor de făcut și tare gustoasă!
Poftă bună!

Un comentariu

Lasă un răspuns