LIPII TURCEȘTI

Pe cât de frică îmi era de aluaturi când m-am apucat de gătit, pe atât de mult îmi place acum să testez diverse combinații, arome și texturi de aluaturi. Cred că v-ați prins și voi deja, după numeroasele rețete de panificație pe care le găsiți aici.

Lipii am mai făcut, de-ale noastre, grecești, indiene, tortillas, etc, însă varianta pe care am gustat-o în Turcia era musai să fie testată și în bucătăria mea. Sunt extra moi, pufoase, aromate și elastice. Se mențin bine câteva zile, iar copiii le adoră: abia reușesc să le coc, ei le-ar lua direct din tigaie, deși, în general, se feresc tare de mâncăruri calde, ce să mai vorbim de fierbinți!

Le puteți mânca fix așa cum sunt sau cu hummus, vinete, zacuscă, salate (că tot începe sezonul!), mâncăruri cu sos ori le puteți transforma în sandwichuri delicioase! Se fac repejor (atât cât se poate spune repejor pentru un aluat dospit!) și dispar mai repede decât le faceți!

INGREDIENTE (8-10 bucăți)

  • 500 g făină;

  • 150 ml lapte călduț;

  • 150 ml apă călduță;

  • 10 g drojdie uscată;

  • 10 g sare;

  • 30 g unt moale;

  • 1 lingură de zahăr.

Am frământat aluatul în mașina de pâine, dar se poate frământa ușor manual sau la mixer, este un aluat superb, fin, elastic, cu care se lucrează foarte simplu. Am pus în cuva mașinii laptele călduț, apa călduță, zahărul, drojdia și apoi făina și sarea. Am setat programul de frământare și, când aluatul a început să se lege, am adăugat untul moale, la temperatura camerei, și am lăsat mașina să termine frământarea.

Am mutat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească, la temperatura camerei, aproximativ 90 de minute. Am împărțit aluatul în 10 bucăți și am pus la încins o tigaie de fontă, asezonată bine, deci nu a avut nevoie să fie unsă cu nimic. Puteți folosi și o tigaie antiaderentă.

Am întins ușor cu sucitorul bucățile de aluat, ale mele au cam 18-20 cm diametru. Dacă le vreți mai mari, împărțiți aluatul în 6-8 bucăți.

Am copt lipiile câte 1-2 minute pe fiecare parte, la foc mic, până se rumenesc. La copt ele se umflă frumos. După coacere, le-am stivuit pe un grătar de bucătărie. A mai rămas o singură bucată nedevorată caldă pe care am păstrat-o într-o pungă de tip zip lock, la temperatura camerei. Ele rezistă bine 24-36 de ore la temperatura camerei sau 3-4 zile la frigider. Dar sunt atât de bune, încât nu prind niciodată mai mult de 24 de ore!

Poftă bună!

Lasă un răspuns