PANNA COTTA CU CARAMEL

Am acceptat provocarea Buzzstore și LaDorna de a crea rețete inedite cu smântâna pentru frișcă neîndulcită de la LaDorna, iar primul meu gând a mers la panna cotta. Un desert simplu de preparat, fără coacere, catifelat, delicat și aspectuos.

Cu smântâna pentru frișcă de la LaDorna am o relație lungă de prietenie, fiindu-mi ajutor de bază în bucătărie, întrucât este naturală, neîndulcită și se poate cumpăra în variante de 200 ml, 500 ml sau 1 l, în funcție de cât aveți nevoie. Singurul secret pentru a bate bine smântâna dulce când o transformați în frișcă este să fie bine răcită, măcar vreo 10-12 ore la frigider sau o oră la congelator. Eu obișnuiesc să pun și bolul, și paletele mixerului în congelator, pentru câteva minute, înainte de a bate frișca.

Dar cum la panna cotta nu batem nimic (și pe nimeni!), treaba merge rapid de tot. Cel mai greu este să așteptăm să se răcească și să se lege la frigider, adică măcar vreo 4 ore, deși ideal ar fi peste noapte.

INGREDIENTE

  • 200 ml smântână pentru frișcă LaDorna;

  • 250 ml lapte;

  • 2 linguri de sos caramel;

  • 1-2 felii de pandișpan/pișcoturi de șampanie;

  • 8 g gelatină;

  • Opțional, pentru decor: sos caramel, fulgi de ciocolată, migdale caramelizate, căpșune, etc.

Am lus gelatina la hidratat în 50 ml de lapte.

Restul de lapte, împreună cu smântâna și caramelul, le-am pus într-o crăticioară, pe foc mic. Am lăsat amestecul cât să se înfierbânte bine, dar fără să fiarbă, apoi am stins focul, am adăugat gelatina hidratată și am amestecat foarte bine totul.

Am folosit 4 cupe pentru a monta deserturile. Puteți folosi castronele, pahare, forme de silicon, etc. Am mărunțit o felie de pandișpan și am distribuit-o în cupe, aceasta va ajuta la crearea unor texturi contrastante, dar nu e obligatoriu, o puteți omite fără griji.

Am turnat cu grijă amestecul de smântână, lapte și caramel peste pandișpan, apoi am dat cupele la rece cam 30 de minute.

Între timp, am caramelizat o mână de migdale: am pus o lingură de caramel într-o crăticioară și, când s-a lichefiat, am adăugat aproximativ 20 g de fulgi de migdale. Am răsturnat amestecul pe hârtie de copt și l-am lăsat să se răcească.

Pentru efectul marmorat, am adăugat decorul înainte ca panna cotta să se închege de tot. Am folosit migdalele caramelizate, fulgi de ciocolată, câțiva stropi de sos caramel și câte o căpșună tăiată în două. Nu am trecut decorul la ingrediente pentru că puteți folosi orice aveți prin casă, nimic nu e bătut în cuie. Puneți-vă inventivitatea la treabă!

Am dat cupele la frigider peste noapte pentru că am fost cuminți și răbdători, lucru pe care vi-l doresc și vouă!

#buzzladorna #buzzstore #friscanaturala #friscanaturalaladorna

Poftă bună!

Lasă un răspuns