PIZZA CLAFOUTIS

M-am apucat să îmi cultiv maia pentru pâine. Lucrurile par să decurgă bine, dar abia sunt în ziua 4, iar maiaua mea este încă imatură. Dacă sunteți, cât de cât, familiarizați cu acest proces, știți că, până atinge maturitatea, maiaua se hrănește și parte din ea se aruncă. Ei bine, știți că sunt împotriva risipei alimentare și nu mă îndur să o arunc, așa că am căutat variante în care să o potf folosi. Până acum am folosit-o la lipii de casă (reteta, în curând) și am integrat-o în aluatul de waffles. Iar astăzi, am făcut un fel de clafoutis pizza sau, îi mai puteți spune, tartă fără crustă cu tot ce am găsit prin frigider. Am folosit atât pentru maia, cât și pentru această rețetă făina Pambac tip 650, făina pe care o aleg întotdeauna când vine vorba de panificație și produse asociate acestui domeniu.

Are gust de pizza, se poate servi cu ketchup sau sos iute, iar pregătirea durează, cel mult, 10 minute. Începem?

INGREDIENTE

  • 150 g maia imatură; (dacă nu aveți maia, înlocuiți cu 75 g făină și 75 g apă);

  • 200 g făină tip 650 Pambac;

  • 200 ml lapte;

  • 200 g cașcaval; (am folosit un amestec de cheddar, tilsit si massadamer)

  • 2 ouă;

  • 140 g porumb din conservă;

  • 150 g mezel, friptură, piept de pui fiert, măsline, după gust.

  • 1/4 de ardei kapia;

  • 1 fir de ceapă verde;

  • 15 g unt pentru uns tava;

  • 2 linguri de pesmet;

  • Sare și piper, la nevoie.

Am pus într-un bol: maiaua, laptele, făina, cașcavalul mărunțit (sau ras), ouăle și porumbul. Am amestecat cu un tel și … gata aluatul! Magic, nu?
Am mărunțit ingredientele pentru topping: 2 cârnați de mangaliță, 1/4 de kapia, 1 felie de șuncă de porc, 1 felie de caș de capră și un fir de ceapă.

Am uns o tavă pentru tarte cu unt și am tapetat-o cu pesmet. Am turnat aluatul pregătit, apoi am adăugat toppingul. Tarta noastră e gata de intrat în cuptor!

Am copt tarta cam 45 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.

Are o textură foarte faină, cu margini crocante și interior savuros, merge mâncată și caldă, dar și rece! Bonus, se feliază frumos și nu face firimituri!

Sper că v-am convins să testați și voi acest clafoutis sărat, perfect pentru a recicla diverse alimente cu care nu știți ce să faceți!

Poftă bună!

Lasă un răspuns