PRĂJITURĂ CU CIREȘE

Deja simt miros de primăvară în aer, așa că încep cătinel cu curățenia de primăvară: de la dulapuri… până la congelator! Așa am descoperit ultima pungă de cireșe congelate, culese și puse cu grijă la păstrat anul trecut. Așadar, nu am lăsat-o să treacă neobservată și am pus-o la decongelat lent, peste noapte, la frigider. Nu eram convinsă în ce se va transforma, dar mizam pe un clafoutis, dar mici chefi au avut alte pofte, așa că am improvizat și vă spun și vouă ce a ieșit, că nouă ne-a plăcut!

Are muuulte fructe, zahăr aproape deloc, cacao, ouă proaspete de la mama, fulgi de migdale și se poate adapta gusturilor voastre schimbând fructele (deși nu recomand, renunțând la cacao (nici asta nu recomand), puteți opta să puneți zahăr în locul îndulcitorului, zahăr vanilat în locul pastei de vanilie, nuci în loc de migdale, etc. Ați prins voi ideea, știți că mie îmi plac două lucruri la rețete: să fie simple și rapide. Ei bine, așa este și cea de azi, așa că nu mai stăm la vorbă și puneți cuptoarele la încins, la 180 de grade, bineînțeles. Ați observat că 90% din rețete se coc la 180 de grade?

INGREDIENTE

  • 4 ouă;

  • 150 g îndulcitor/zahăr;

  • 150 g făină;

  • 15 g cacao;

  • 1 lingură de lapte;

  • 1 lingură de gem de prune;

  • 1 linguriță pastă de vanilie;

  • 1 linguriță coajă de portocală;

  • 1 linguriță coajă de lămâie;

  • 30 ml ulei;

  • un praf de sare;

  • 30 g fulgi de migdale;

  • 1/2 plic de praf de copt;

  • 500 g cireșe;

  • 2 linguri de făină;

  • zahăr pudră pentru ornat, opțional.

Am separat ouăle, am bătut albușurile cu un praf de sare până ce s-au spumat apoi, am adăugat 100 g de îndulcitor (eu folosesc Dulcișor de la Sweeteria, 0 calorii, prietenos cu dinții și cu silueta!) și am continuat să mixez până ce am obținut o bezea. În alt bol, am mixat gălbenușurile cu restul de 50 g de îndulcitor, pasta de vanilie și uleiul, apoi am unit cele două compoziții, mixând foarte scurt. Am adăugat făina amestecată cu praful de copt și am încorporat-o în aluat cu ajutorul unei spatule.

Am luat cam 1/2 din compoziție și am adăugat în ea cacao, o lingură de lapte și una de gem de cacao. Am luat o tavă de copt de mărime medie, cred că 15×25 cm și am tapetat-o cu hârtie de copt, apoi am adăugat compoziția albă și peste ea pe cea cu cacao. Cu ajutorul unei scobitori și a copiilor, bineînțeles, am marmorat compozția, unind ușor cele două compoziții.

Am amestecat cireșele decongelate cu cele două linguri de făină și le-am pus apoi în aluat, peste toată suprafața, după care am presărat fulgi de migdale.

Am dat tava la cuptorul preîncălzit (v-am zis mai sus să încălziți cuptorul, nu?) pentru vreo 45-50 minute, până a trecut testul scobitorii. După coacere, am scos prăjitura din formă (cu tot cu hârtie de copt) și am lăsat-o să se răcească pe un grătar, apoi am porționat-o. Dacă vă rămâne, o puteți păstra 3-4 zile în cutie închisă ori învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. Dar cine stă 3-4 zile cu prăjitură în casă? Oameni suntem!

PS. Opțional, dacă doriți, o puteți pudra cu îndulcitor sau zahăr pudră!

Poftă bună!

Lasă un răspuns