PRĂJITURĂ MARMORATĂ CU VIȘINE

Dacă mai aveți vișine prin congelator, acum e momentul să le folosiți, întrucât acuș-acuș apar fructele de vară prin piețe și ar fi păcat să rămâneți cu fructe nefolosite în congelator.

Pe site găsiți mai multe prăjituri cu vișine, așa că aveți de unde să alegeți! Varianta pe care v-o propun astăzi pleacă de la pandișpanul clasic cu vișine, al cărui aluat l-am îmbogățit, așa cum veți vedea mai jos, în lista de ingrediente.


Rezultatul? Îl vedeți și voi în poze: o prăjitură pufoasă, bine crescută, plină de vișine! Ingredientele de mai jos sunt pentru o tavă de 36×23 cm din care mi-au rezultat 16 bucăți generoase de prăjitură.

Pentru preparare am folosit făina Pambac tip 000, făina care nu lasă loc de scuze în bucătărie, garantând prăjituri perfecte, de fiecare dată!

INGREDIENTE

  • 165 g făină Pambac tip 000;

  • 6 ouă separate;

  • 65 g unt topit și răcit;

  • 150 g zahăr;

  • 1 plic zahăr vanilat;

  • Coaja de la 1/2 de lămâie;

  • 75 g smântână fermentată, 15% grăsime;

  • 1 lingură de cacao;

  • 1-2 linguri de lapte;

  • 250 g vișine, decongelate și scurse;

  • 5 g praf de copt;

  • Un praf de sare.

  • Extra:
  • 1 lingură de făină;

  • Zahăr pudră pentru ornat, opțional.

Am încins cuptorul la 180 de grade, înainte de a mă apuca de aluat, întrucât lucrurile merg foarte rapid: am separat ouăle și am bătut albușurile cu un praf de sare până au făcut spumă, apoi am adăugat 100 g de zahăr și am continuat să mixez până am obținut o bezea lucioasă și fermă.

Am mixat gălbenușurile cu zahărul vanilat și restul de 50 g de zahăr până și-au deschis culoarea, apoi am adăugat untul topit și răcit, făina Pambac, praful de copt, smântâna și vreo două linguri de bezea, mixând până la omogenizare, fără a insista suplimentar. În compoziția obținută am adăugat, cu o spatulă, bezeaua, încorporând-o și pe aceasta cu mișcări largi, de jos în sus, pentru a menține aluatul aerat. Am adăugat coaja rasă de lămâie și am omogenizat aluatul în aceeași modalitate.

Vișinele decongelate și bine scurse le-am amestecat cu o lingură de făină, cu rolul de a absorbi din sucul fructelor.


Am separat cam 1/3 de aluat și l-am amestecat cu cacao și 1-3 linguri de lapte, pentru a păstra consistența.
Am tapetat forma cu hârtie de copt și am trecut la montat aluatul: începând din mijlocul tăvii, am turnat câte un polonic de aluat simplu, apoi unul cu cacao, alternând până am terminat tot aluatul.

La final, am pus vișinele peste aluat și am dat tava la cuptor pentru 35-40 de minute, până ce prăjitura se rumenește și trece testul scobitorii.

După coacere, am scos prăjitura din tavă, am îndepărtat hârtia de copt și am lăsat-o să se răcească pe un grătar pentru prăjituri. Prăjitura se poate porționa după răcire și, pentru decor, o puteți pudra cu o lingură de zahăr.

Este pufoasă, ușor umedă de la smântână, iar combinația de dulce a aluatului cu gustul acrișor al vișinelor se combină perfect!

Poftă bună!

Lasă un răspuns