PRĂJITURĂ PUFOASĂ CU NECTARINE

Știți pandișpanul pe care îl făceau bunicile noastre, cât era vara de lungă, cu diverse fructe? Ei bine, aceasta este rețeta! Simplu, ieftin, pufos și pe placul copiilor, acest desert poate ține loc și de mic dejun lângă un pahar de lapte sau iaurt, este grozav de luat la pachet la picnicuri sau în excursii și se poate pregăti cu orice fructe preferați. Această rețetă o folosesc și pentru blatul de tort simplu, modificând cantitățile în funcție de nevoi.

Rețeta originală de pandișpan conține doar zahăr, ouă și făină, în proporții echilibrate. Eu am mai pus câte ceva, că, deh, mă știți de acum: nu mă pot abține! Dar vă promit că nu am stricat nimic, ba chiar e mai bun și se păstrează pufos zile la rând! Ceea ce nu schimb niciodată este făina: și de această dată, tot Pambac tip 000, pe care sper că v-am convins și pe voi să o încercați!

INGREDIENTE (tava de 24×24 cm)

  • 4 ouă;

  • 4 linguri cu vârf de făină; (150 g)

  • 4 linguri cu vârf de zahăr; (150 g)

  • 1 lingură de ulei; (15 ml)

  • 3 nectarine feliate;

  • 1 linguriță de coajă rasă de lămâie;

  • Vanilie, după gust;

  • 1/2 linguriță praf de copt; (opțional)

  • Un praf de sare.

Am spălat și feliat nectarinele, apoi le-am lăsat deoparte, să își aștepte cuminți rândul.

Am separat ouăle: gălbenușurile le-am mixat până au crescut în volum cu 100 g de zahăr, apoi am adăugat coaja de lămâie, uleiul și vanilia, mixând scurt, cât să se încorporeze. Albușurile le-am bătut cu sarea, apoi am adăugat restul de zahăr și am continuat să mixez până am obținut o bezea fermă.

Am pus în compoziția de gălbenușuri cam 2 linguri de bezea și făina, apoi am mixat din nou, scurt, cât să se amestece totul bine. Restul de bezea am încorporat-o cu o spatulă, prin mișcări largi, de jos în sus, pentru a păstra textura aerată a aluatului. Prăjitura nu are nevoie de praf de copt, albușurile bine bătute o vor ajuta să crească perfect, dar dacă aveți vreun dubiu, puneți 1/2 de linguriță, odată cu făina.

Am răsturnat cu grijă aluatul într-o tavă de 24×24 cm, tapetată cu hârtie de copt, apoi am așezat frumușel feliile de nectarine.

Am copt prăjitura cam 35 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. După coacere, am lăsat-o să se răcească, apoi am feliat-o. Prăjitura a crescut frumos, este aerată, pufoasă, aromată și plină de bucăți delicioase de nectarine!

Alte rețete de prăjituri cu fructe găsiți aici. Și, vă reamintesc că, dacă vă rămâne pandișpan nemâncat, îl puteți transforma oricând într-o altă prăjitură delicioasă și însiropată, urmând această rețetă.

Lasă un răspuns