De când am gustat prima dată spanakopita în Grecia am știut că va deveni plăcinta mea sărată favorită. Am recreat gustul în mai multe variante: cu aluat foitaj, fără aluat și astăzi într-o variantă cu foi de plăcintă sfărâmate, să nu adăugăm calorii prea multe și să ne bucurăm de umplutura savuroasă.

Această plăcintă este pe placul tuturor, chiar și a celor care nu agreează spanacul. Se poate servi la mic dejun, cu iaurt sau ouă, la prânz alături de salata sau chiar și la cină. Se poate lua lejer la pachet, la picnic, se poate folosi, tăiată în bucățele mici, pe platourile de aperitiv, ideile sunt nenumărate. Se păstrează bine la frigider câteva zile, nouă ne place și călduță, dar și rece sau ușor încălzită.

INGREDIENTE (6-8 porții)
4 foi de plăcintă;
200 g urdă;
50 g brânză feta;
50 g cașcaval;
200 g spanac congelat (500 g spanac proaspăt;)
1 ceapă;
2 ouă;
150 ml de lapte;
75 g smântână fermentată;
1/2 de linguriță praf de copt;
1 lingură mix pentru tzatziki de la SpiceHub;
15 g unt topit și 10 g unt moale pentru uns tava;
Sare și piper, după gust.
Așa cum v-am obișnuit, rețetele mele merg rapid, deci puneți cuptorul la încins, la 180 de grade.
Am tocat ceapa și am pus-o la călit într-o lingură de ulei, împreună cu spanacul. (Congelat am folosit eu!). Le-am lăsat să se călească vreo 5 minute, până s-a înmuiat ceapa, dar cu mare grijă, să nu se ardă!
Foile de plăcintă le-am tăiat fâșii subțiri, ca la plăcinta cu quark și vișine.
Într-un bol am amestecat laptele, smântâna, ouăle, urda sfărâmată, feta mărunțită, praful de copt, 15 g unt topit și 30 g de cașcaval. (Emmentaler am pus). Am condimentat amestecul cu mix de condimente pentru tzatziki și piper, nu am adăugat sare. În acest amestec am adăugat foile de plăcintă și spanacul cu ceapa călită. (Lăsate cam 10 minute să se răcorească). Compoziția este gata! Am uns cu unt o tavă micuță, de 30×19 cm și am răsturnat amestecul. Am nivelat ușor, am presărat deasupra restul de cașcaval și am dat la cuptor pentru vreo 30-35 de minute, până s-a rumenit bine.
Bucătăria mea mirosea, dintr-o dată, ca o patiserie grecească, iar gustul este divin. Bineînțeles, puteți opta și pentru varianta cu mai multe foi de plăcintă și o textură mai densă, dar nu v-aș recomanda. Este absolut perfectă în această variantă și iese destul de bine la caloriile/porție. În plus, are gust de vară, de soare și de vacanță, așa că trebuie să vedeți și voi cum e!
Poftă bună!
