Supă de oase, supă concentrată, stock, o găsiți sub mai multe variante în rețete. Se găsește și de cumpărat, în stare lichidă (la borcan), pudră sau cuburi concentrate (pastă), însă au o listă lungă și discutabilă de ingrediente. Așadar, nu vă sfătuiesc să folosiți din comerț. În plus, chiar nu e greu să o faceți în casă, urmează să vedeți. Supa se poate păstra 3-5 zile la frigider sau, până la 3 luni, în congelator.
INGREDIENTE
1 pui de curte;
4 morcovi;
2 cepe;
1 rădăcină de pătrunjel;
1 rădăcină de păstârnac;
1 bucată de țelină;
2 frunze de dafin;
1 lingură de verdețuri uscate ( cimbru, busuioc, oregano, etc)
1 linguriță de fulgi de șalotă uscată;
1 linguriță de piper boabe;
2 lingurițe de sare (opțional).
În mod tradițional, pentru supa concentrată se folosesc oase coapte puțin în cuptor (pentru gust), apoi fierte la foc domol timp îndelungat, până se extrag toți nutrienții.
În cazul de față, am procedat în felul următor: am avut un pui de țară de la care voiam să folosesc carnea pentru mâncarea copiilor, așa că l-am pregătit și l-am pus în multicooker, împreună cu 3 litri de apă, pentru 35 de minute, la programul de gătire sub presiune, treapta high.
La finalul programului, am scos puiul, l-am dezosat, iar oasele le-am pus înapoi în vasul multicooker-ului, peste supă, împreună cu legumele și condimentele. Sarea nu este obligatorie în supa concentrată, întrucât puteți săra preparatul în care o veți folosi.
Am setat funcția slow cook pentru 8 ore. În funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție puteți seta până la 24 de ore de fierbere lentă. Totuși, supa de pui este gata în 8-10 ore și ar trebui să rămâneți cu aproximativ 2 l de supă. Dacă nu aveți un multicooker sau slow cooker, puneți puiul (oasele) la fiert, îl spumați, apoi adăugați legumele și fierbeți 4-5 ore. În această modalitate veți rămâne cu mult mai puțină supă, în jur de 6-800 ml.
După cele 8 ore de fierbere lentă am strecurat supa de două ori (întâi cu o sită mai mare, apoi cu o sită deasă pentru a nu scăpa niciun fragment de os) și am lăsat-o să se răcească.
Din legumele care au fiert în supă am făcut salată rusească, adăugând celelalte ingrediente necesare.
Dacă vreți să degresați supa, o puneți peste noapte la frigider, adunați grăsimea de deasupra a doua zi, apoi o încălziți ușor (cât să devină ușor lichidă) și o puneți pentru depozitare în borcane, casolete, pungi sau forme de gheață.

Grăsimea astfel obținută nu se aruncă, se folosește ca orice altă untură.
Eu nu am degresat supa, așa că imediat ce s-a răcit am pus-o în casolete de 100 ml, pungi și forme de gheață pe care le-am dat la congelator. După congelare, am mutat cuburile în pungi cu fermoar pentru o manevrare mai ușoară și mai mult spațiu în congelator.

Cuburile de supă concentrată se folosesc așa, direct înghețate, iar supa pusă în casolete fie o folosesc ca atare, lasand casoleta 10 minute la temperatura camerei, sa pot scoate supa înghețată din ea, fie o decongelez peste noapte în frigider și o folosesc a doua zi.
Supa gătită astfel este foarte gustoasă, poate fi servită și ca atare, are foarte mulți nutrienți, sau poate fi utilizată pentru aromarea altor preparate. (Orez, cus cus, risotto, paste, tocănițe, ciorbe, sosuri, etc).
Sper să nu vă sperie lungimea articolului și să testați și voi supa concentrată de pui, merită!
[…] ce idee îmi vine. Nici oasele nu rămân nefolosite: le-am copt și le voi folosi la o minunată supă de oase. (Click pentru […]
[…] 3 cuburi concentrate de supă de pui; […]