TARTĂ CU CIUPERCI ȘI SPANAC

Această minunată tartă s-a născut din nevoia de a folosi “la ceva” niște ciuperci uitate în frigider. M-am tot gândit, am deschis de vreo 3 ori frigiderul pentru a face inventarul și, deodată, m-a bușit inspirația!

Și, zău, că nu puteam face o alegere mai bună pentru prânz! Gustul este dumnezeiesc, trebuie neapărat să o încercați! Plus că, poate fi savurată la mic dejun, prânz, brunch, poate fi luatâ la pachet, este ușor de adaptat și de preparat!

Dacă vreți să meargă treaba și mai repede, puteți face umplutura de ciuperci și spanac seara, iar a doua zi doar să coaceți tarta. Pentru aromatizare am folosit condimente faine de tot de la SpiceHub și, dacă nu îi cunoașteți, vă invit să aruncați un ochi pe site-ul lor.

INGREDIENTE

  • 275 g aluat foitaj light; (Lidl)

  • 500 g ciuperci brune;

  • 100 g baby spanac;

  • 2 căței de usturoi;

  • 1 ceapă mică;

  • 60 g gouda feliată;

  • 50 g skyrella/mozzarella;

  • 1 linguriță de iarbă;

  • 1 linguriță coxturoi;

  • sare și piper;

  • un cubuleț de unt;

  • 1 lingură de ulei de măsline;

  • Un ou pentru uns.

Am folosit aluat proaspăt, de la frigider, dar dacă folosiți congelat, ideal este să îl decongelați lent, la frigider, peste noapte.

Am feliat ciupercile, am tocat ceapa și am spălat și uscat spanacul. Cu ingredientele pregătite, m-am pus pe treabă: am încins tigaia mea preferată de fontă cu un cub de unt și o lingură de ulei, apoi am adăugat ceapa și ciupercile, pe care le-am călit 7-8 minute, până ce lichidul lăsat de ciuperci a scăzut considerabil. Am adăugat în amestec spanacul și l-am călit cât să se înmoaie, apoi am condimentat și am adăugat usturoiul. Am lăsat pe foc 1-2 minute, să se întrepătrundă aromele, apoi am mutat totul într-un bol, să ajungă mai repede la temperatura camerei. Amestecul trebuie să nu fie fierbinte când montăm tarta.

Am încins cuptorul la 180 de grade.
Am așezat foitajul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, am așezat peste el brânza gouda, apoi amestecul de ciuperci, iar la final skyrella. (Un fel de mozzarella mult mai light, făcută după aceleași proncipii ca skyr-ul). Am avut grijă să las marginile libere, pe toate laturile.

Am pliat laturile peste compoziție (ca la galette), am uns marginile cu ou bătut și am copt tarta 25-30 de minute, în cuptorul preîncălzit.

După coacere, am lăsat-o să se răcorească vreo 10 minute și am servit cu poftă o bucată. Nici nu știu cum să vă descriu cât de bună este! Se simt bine toate aromele, texturile se îmbină perfect, chiar este un deliciu!

După răcirea completă, tarta se poate păstra la frigider 2-3 zile și recomand să o încălziți ușor înainte de servire.

Poftă bună!

Lasă un răspuns