Cât încă avem fructe faine de vară este păcat să nu profităm de ele și să preparăm deserturi minunate, ușoare și, bineînțeles, rapide! Cum este tarta pe care v-o prezint astăzi:

Blat pufos de pandișpan cu cacao, cremă de vanilie, fructe de care vreți voi și un pic de ciocolată rasă. Promit că nu va dura mai mult de o oră, de când scoateți ingredientele pe masă și până dați tarta la rece. Da, e obligatoriu să stea la rece câteva ore înainte de servire, măcar vreo 3-4.

INGREDIENTE
- Blat:
75 g făină;
25 g cacao;
100 g zahăr;
3 ouă;
10 ml ulei;
1 linguriță coajă rasă de portocală;
1 plic de zahăr vanilat;
1/2 de linguriță praf de copt; (opțional)
5 g unt pentru uns tava;
Un praf de sare.
- Cremă:
350 ml de lapte;
3 gălbenușuri;
25 g amidon;
100 g zahăr/îndulcitor;
Vanilie, după gust.
- Stratul de fructe:
500 g de fructe (capșune, piersici, struguri, zmeură, mure, afine, caise, etc)
5 g torte gellee;
100 ml apă;
1-2 linguri de zahăr;
5 g ciocolată rasă.
Pentru blat, am separat ouăle și am bătut albușurile spumă cu un praf de sare, apoi am adăugat zahărul, treptat, și am mixat până am obținut o bezea fermă și lucioasă. Gălbenușurile le-am mixat cu zahărul vanilat, uleiul și coaja de portocală, după care le-am încorporat în bezea.
Peste această compoziție am pus făina și praful de cacao, cernute, apoi am amestecat cu o spatulă, prin mișcări largi, să păstrez compoziția aerată. Aluatul nu are nevoie de praf de copt dacă albușurile sunt corect bătute, dar dacă alegeți să îl folosiți, îl puteți pune odată cu făina.
Am uns tava antiaderentă de tarte cu un cubuleț de unt și am turnat amestecul, nivelându-l ușor, apoi l-am copt pentru 20-25 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.
După coacere, am scos blatul din formă și l-am lăsat la răcit, moment la care m-am apucat de cremă: am pus laptele la fiert (mai puțin 2 linguri) cu vanilia (am folosit jumătate de păstaie, doar semințele), iar separat, într-un bol, am amestecat cu un tel gălbenușurile cu eritriolul (sau zahărul, depinde ce folosiți!), apoi am adăugat cele două linguri de lapte păstrate și amidonul, apoi am amestecat din nou, cât să se încorporeze.
Când laptele a dat semne de fierbere, l-am adăugat, în fir subțire, peste amestecul de gălbenușuri, amestecând constant cu telul. Am răsturnat tot amestecul înapoi în crăticioara în care am înfierbântat laptele și am pus totul pe foc până ce crema s-a îngroșat. Gata și crema! Am lăsat-o să se răcorească puțin, amestecând des, să nu prindă pojghiță, timp în care am feliat fructele.
Cu Cu toate pregătite, am trecut la montaj: am pus blatul rece pe un platou, am pus peste el crema de vanilie călduță, am nivelat ușor, apoi am așezat circular feliile de fructe. Am folosit căpșune, nectarină și câteva boabe de struguri.

Dacă tarta nu se consumă în aceeași zi, ideal ar fi să folosiți un jeleu cu care să le protejați, pentru a rămâne frumoase și apetisante. Am preparat doar jumătate de pliculeț, conform instrucțiunilor de pe plic și l-am turnat peste fructe, ajutându-mă și de o pensulă, pentru a fi sigură că toate fructele sunt bine acoperite.
Pentru gust, dar și decor, am ras un piculeț de ciocolată neagră deasupra, apoi am dat tarta la frigider pentru vreo 4-5 ore, înainte de a o felia și de a ne înfrupta.

Ce spuneți, o încercați?
Poftă bună!