Un desert simplu, dar cu un gust fantastic! Tarta cu gem se face rapid, din aluat de casă, se păstrează perfect zile bune și reprezintă o alegere delicioasă pentru o gustare.

Am folosit gem de prune cu nuci, dar puteți pune orice fel de gem doriți, cu condiția să nu fie prea lichid. Stratul crocant de migdale îi dă o aromă deosebită și ajută să creeze contrastul de texturi: aluat fraged, umplutură cremoasă și crocănțeala migdalelor. Minunată!

Deși puteți cumpăra aluat fraged din magazine, vă recomand să îl preparați în casă. În varianta mea, vă va lua 5 minute prepararea și 45 de minute timpul de odihnă la frigider. Deci mai puțin decât un drum la supermarket și decongelarea aluatului cumpărat.

INGREDIENTE
- ALUAT
155 g unt rece, 82% grăsime;
280 g făină;
50 g zahăr;
Coaja de la o lămâie;
50 ml apă rece.
- UMPLUTURĂ:
500 g gem;
30 g nucă mărunțită (opțional);
1-2 linguri de griș;
- TOPPING
Gălbenuș de ou pentru uns;
1 lingură de zahăr brun;
30 g fulgi de migdale.
Am început cu aluatul: am pus în bolul robotului de bucătărie untul bucățele, făina, coaja de lămâie și zahărul. Am mixat până am obținut o textură nisipoasă, apoi am adăugat apa foarte rece și am pulsat din nou, până ce aluatul s-a adunat într-o bilă. Gata! Am învelit aluatul în folie alimentară și l-am dat la frigider pentru 45 de minute.
După răcire, am scos aluatul din frigider, am înfăinat ușor planșeta și aluatul și am întins o foaie la dimensiunea tăvii. Am așezat foaia, am decupat marginile și aluatul rămas l-am pus înapoi la frigider.
Am încins cuptorul la 180 de grade.
Am înțepat foaia cu o furculiță, apoi am pus tava la copt pentru 15 minute. (Această etapă garantează că se va coace bine și foaia de dedesubt).
Am amestecat gemul cu grișul și l-am lăsat deoparte să se umfle puțin. Eu am folosit gem de prune cu nucă în el și mi se pare excelentă alegere, dar puteți folosi orice gem doriți (sau de care doriți să scăpați) și, după gust, puteți adăuga sau nu nucă mărunțită în compoziție.
Din aluatul rămas, am întins din nou o foaie și am decupat fâșii cu care am făcut un grilaj peste stratul de gem. O altă variantă, mai rapidă, ar fi să îl radeți.
Am uns grilajul și marginile tartei cu gălbenuș, am presărat zahărul brun și fulgii de migdale, apoi am dat din nou tarta la cuptor, pentru aproximativ 25-30 de minute, până se rumenește deasupra.

După coacere, am lăsat tava să se răcească vreo oră în tavă, aluatul e foarte fraged cât e cald, apoi se poate felia foarte frumos.

Sper să fie pe gustul vostru și să o încercați!
Poftă bună!
PS. Pe pagina de facebook găsiți și un giveaway drăguț, în parteneriat cu SpiceHub, aruncați un ochi și câștigați un pachet de 10 condimente, la alegere. Totodată, vă reamintesc că toate comenzile de pe www.spicehub.ro beneficiază de o reducere de 10%, folosind codul SH10, pentru cititorii ZiceMami.
[…] crema clasică de vanilie și căpșune proaspete, însă puteți folosi pentru blat și aluat fraged, cum am folosit aici, iar cremele le puteți modifica după plac și ingredientele pe care le […]
[…] am folosit un blat din pandișpan (super simplu de preparat!) pentru că oricât de faine ar fi tartele cu aluat fraged, când pui 200 g de unt în blat, nu te poți aștepta să fie un desert pe care să îl poți […]