PLĂCINTA CIOBANULUI

Rețetă de inspirație britanică, această plăcintă țărănească seamănă cu musacaua noastră, doar că este compusă din două straturi: unul de carne tocată și legume și unul de piure cremos de cartofi.

Deși eu sunt fan musaca și o declaram mâncarea mea preferată, vă spun că acest preparat este și mai gustos. Este sățioasă, bogată în arome și relativ simplu de preparat.
În mod tradițional, se prepară cu carne tocată de miel sau vită, varianta propusă de mine astăzi este făcută cu un amestec de carne de vită și porc, dar voi alegeți ce carne doriți.

INGREDIENTE

  • Pentru stratul de carne:
  • 500 g carne tocată, amestec de porc și vită;

  • 2 cepe;

  • 1 ardei roșu;

  • 1 fir de țelină apio;

  • 50 g porumb congelat;

  • 50 g mazăre congelată;

  • 1 lingură de zahăr brun;

  • 150 ml sos de roșii;

  • 1 lingură de mix de condimente iarbă;

  • 1 lingură de ulei;

  • Sare și piper, după gust.

  • Pentru stratul de cartofi:
  • 500 g cartofi;

  • 50 g smântână fermentată;

  • 30-50 ml lapte;

  • 50 g parmezan;

  • 15 g unt;

  • Sare și piper, după gust.

Am tocat legumele (ceapa, ardeiul și țelina apio) și le-am pus la călit într-o lingură de ulei, până s-au înmuiat puțin. (Aprox. 5 minute) Am adăugat carnea și am călit-o până ce și-a schimbat culoarea.

Am adăugat porumbul și mazărea, am completat cu apă cât să cuprindă carnea și am fiert, la foc mic, pentru vreo 15 minute. După aceea, am adăugat sosul de roșii, mixul de iarbă, zahărul brun, sarea și piperul și am continuat gătirea pentru încă vreo 15 minute, până ce sosul a scăzut aproape în totalitate.
Am mutat amestecul de carne și legume într-o tavă ceramică, 24×24 cm.

Am curățat cartofii, i-am tăiat cubulețe și i-am fiert vreo 15-18 minute, apoi am scurs apa și i-am pasat împreună cu unt, smântână, parmezan ras, sare și piper.
Am încins cuptorul la 180 de grade.

Am așezat piureul de cartofi peste stratul de carne și l-am nivelat ușor cu o lingură. Am dat tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, până ce cartofii se rumenesc ușor.

Cât este caldă, nu veți scoate felii perfecte, dar nici nu asta este ideea, întrucât este o mâncare simplă, țărănească, fără pretenții de fine dinning. 😁

Însă este extrem de bună și de reconfortantă, un deliciu pentru zile mohorâte și burți flămânde sau pentru mese de weekend când toată familia se strânge în jurul mesei!

Dacă o testați, garantez că rămâne în rețetarul familiei, la categoria favorite.

Poftă bună!

Lasă un răspuns