Am descoperit tartele “sărate” relativ recent, întrucât mi se părea nefiresc să numesc tartă ceva ce conținea legume, carne, spanac, etc. Dar și când le-am descoperit…! Aș putea mânca într-una astfel de preparate.

În mod tradițional, tarta are un aluat (crustă) și o umplutură. Mai pe repede-nainte și cu câteva calorii în minus sunt tartele fără aluat, așa cum este și cea de față, în care se adaugă făina în compoziție. Sora ei cea dulce, dacă putem spune așa, este clafoutis.
INGREDIENTE
9 chiftele;
250 g iaurt grecesc 10%;
150 g făină;
150 g gouda/cașcaval;
3 ouă;
1 linguriță verdețuri mediteraneene;
1 linguriță praf de copt;
Sare și piper, după gust.
Am format chifteluțele pentru început. Eu am folosit un amestec de carne de vită și porc, însă puteți folosi orice fel de carne doriți, după rețeta voastră. Aici aveți mai multe rețete de chifteluțe. Eu am ales să folosesc 9, dar puteți pune și mai multe. Am dat chifteluțele la congelator cât m-am ocupat de aluat.
Într-un bol am bătut cu telul ouăle, făina, praful de copt, iaurtul și verdețurile uscate. Eu nu am adăugat sare sau piper, dar e o chestiune de gust. Tarta va fi condimentată deja de la chiftele și brânză.
Am pus aluatul într-o formă de tartă, unsă cu unt și tapetată cu pesmet și l-am nivelat. Aluatul este gros, dar curge, se nivelează frumos. Am adăugat chiftelele, apăsându-le puțin în compoziție.
Peste chiftele am presărat brânza gouda rasă. Puteți folosi și cașcaval, cheddar sau emmentaler, după preferințe.

Am dat tarta la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos. La cuptor tarta va crește mult, însă se va lăsa după coacere.
Tarta este grozavă lângă o salată sau cu sos picant, dacă sunteți amatori. Mie îmi place caldă, se poate încălzi rapid 1 minut la microunde sau 5 minute la cuptorul tradițional, pe funcția grill.
După răcire se feliază frumos, așa că se poate lua la pachet sau se poate așeza ca aperitiv pe mesele de sărbătoare, când se va termina pandemia.
Poftă bună!