TORT PAVLOVA

Din categoria “la ce putem folosi albușurile rămase” vă prezint astăzi un minunat tort. Și când spun minunat, nu exagerez cu nimic, este absolut divin!
Desertul este numit după balerina de origine rusă Anna Pavlova și, de-a lungul timpului, rețeta a suferit multe variațiuni, însă baza este aceeași: foi de bezea crocantă la exterior și moale la interior, frișcă și fructe. Am văzut rețete de pavlova cu ciocolată, cafea, nutella, doar imaginația e limita. Dar, aproape de cele mai multe ori, keep it simple e cel mai bine. Prăjitura este originară din Noua Zeelandă, iar topping-ul rețetei originale conține căpșune, kiwi și fructul pasiunii, dacă vreți să o faceți “ca la carte.”

Bezeaua este foarte dulce, așa că am vrut să echilibrez gusturile și am folosit o cremă de frișcă și mascarpone slab îndulcită, sos de vișine și cireșe și am ornat cu câțiva stropi de caramel și căpșune proaspete. În privința sosului de fructe, cât și a fructelor proaspete vă recomand să folosiți ceea ce aveți în congelator sau fructe de sezon, nu vă limitați la opțiunile mele. Vă recomand să folosiți, totuși, fructe acrișoare.

Totodată, dacă știți că preferați gustul foarte dulce, puteți modifica zahărul din sosul de fructe, respectiv cremă, dar vă asigur că e potrivit așa cum este.

Ar putea să vă sperie coptul bezelei, însă vă asigur că nu e nimic complicat, doar că durează multicel, cam 4 ore! Dar rezultatul… merită pe deplin așteptarea!

INGREDIENTE BLAT

  • 250 g albușuri (aprox. 7 albușuri)

  • 200 g zahăr tos;

  • 100 g zahăr pudră;

  • 4 linguri de oțet;

  • 40 g amidon;

  • 1 linguriță extract de vanilie/1 plic de zahăr vanilat;

  • Un praf de sare.

  • INGREDIENTE CREMĂ
  • 400 ml smântână pentru frișcă;

  • 250 g mascarpone;

  • 50 g zahăr;

  • 1 linguriță extract de vanilie/1 plic de zahăr vanilat;

  • INGREDIENTE SOS DE FRUCTE:
  • 250 g cireșe;

  • 250 g vișine;

  • 30 g amidon;

  • 50 g zahăr.

  • TOPPING:
  • 300 g căpșune;

  • 4 linguri sos caramel.

M-am ocupat întâi de blaturi: din compoziția de mai sus am făcut 2 blaturi cu diametrul de 26. Am bătut albușurile cu un praf de sare până au devenit spumă tare, apoi am adăugat zahărul tos și cel pudră, puțin câte puțin. Am mixat până ce nu s-au mai simțit granulele de zahăr (puteți verifica frecând puțin bezeaua între degete).
Am adăugat apoi oțetul și vanilia, am mixat, apoi amidonul și am mixat încă vreo 2 minute.
Veți obține o spumă densă, perfectă pentru blaturi.

Nu mi-au încăput ambele blaturi într-o tavă, așa că am folosit două tăvi și am copt bezelele în același timp, pe poziția 1 și 3 a cuptorului.


Am luat un cerc cu diametrul de 26 și am așezat jumătate din spuma de albușuri, am nivelat, apoi cu o mișcare fermă am ridicat forma, apoi am procedat la fel cu cel de-al doilea blat. Puteți forma mici adâncituri în mijlocul blaturilor pentru a avea loc să puneți crema și sosul de fructe. Nu vă faceți griji dacă nu reușiți să le nivelați perfect, asta face parte din farmecul desertului.

Am dat tăvile la cuptorul preîncălzit, la 115 grade, cu ventilația pornită, pentru 1 oră și 45 de minute.

După coacere, am lăsat blaturile să se răcească în cuptor pentru o oră și jumătate, apoi încă jumătate de oră la temperatura camerei. Dacă se întâmplă să crape, nu e bai, se acoperă frumos cu crema de frișcă și mascarpone.

Între timp, m-am apucat de sosul de fructe: am folosit fructe congelate, așa că le-am pus într-o crăticioară cu zahărul și vreo 100 ml de apă. Am fiert aproximativ 10 minute, până am obținut o dulceață mai lichidă. Apoi, am scos niște sos, am dizolvat amidonul în el și l-am pus peste fructe, amestecând bine. Am pus sosul la răcorit într-un castronel, este musai necesar să fie rece la momentul montării tortului.

Smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece. (Eu o pun în congelator 5 minute înainte de a o bate). Am bătut frișca semitare, apoi am adăugat mascarpone și am mixat până am obținut o cremă fermă. Nu trebuie să insistați cu mixarea după ce se întărește crema, există riscul să se taie!

Cu toate elementele pregătite și reci am trecut la montarea tortului: pe un platou am pus (cu grijă!) primul blat de bezea, jumătate din cantitatea de cremă, jumătate din cantitatea de sos de fructe, al doilea blat, crema, sosul rămas, căpșunele feliate și am stropit totul cu caramel de casă.


Am dar tortul la frigider pentru două ore înainte de servire.
Tortul nu se montează cu mult timp înainte de servire, întrucât bezeaua se înmoaie de la umiditatea cremei, însă este doar o chestiune de gust. Mie mi se pare absolut delicios și a doua zi!

Este un tort lejer și delicat, sunt convinsă că vă va plăcea!
E musai să îl testați în vara asta cu fructe de sezon, așa că nu mai aruncați albușurile. De fapt, nu aruncați mâncare, în general, fiți inventivi!

Poftă bună!

3 comentarii

  1. […] o lună, în congelator. Puteți folosi albușuri la omlete, la chec, la fursecurile cu migdale, pavlova sau… la rețeta de astăzi de pricomigdale. Din cantitățile de mai jos ies 17-20 de […]

Lasă un răspuns