Dacă mai aveți ardei copți prin congelator sau prin cămară, am rețeta ideală! O mâncare ușoară, dar savuroasă, de post, cu gust de vară!
Se potrivește perfect cu o mămăliguță caldă sau un colț de pâine proaspătă ori, dacă preferați, poate fi un sos bogat pentru paste de post.

Vara se poate face cu ardei proaspăt copți și se poate consuma caldă sau la temperatura camerei, ca un ghiveci. Leurda îi dă o savoare specială, ușor picantă, iar aciditatea din roșii am potolit-o cu o linguriță de zahăr brun, care este, bineînțeles, opțională. Însă vă vând un pont: orice mâncare cu roșii sau suc de roșii poate fi mai gustoasă cu un pic de zahăr brun, se echilibrează perfect gusturile.

Pentru rapiditate și un gust “ca la bunica” am folosit multicookerul Tefal One Pot, însă rețeta se poate adapta, fără doar și poate, oricărui model de multicooker sau chiar gătirii pe plită.
Dar destul cu vorbăria, zic să trec la ceea ce vă interesează!
INGREDIENTE
6 ardei kapia copți;
1 ceapă;
2 fire de ceapă verde;
2-3 căței de usturoi;
1 legătură de leurda;
1/2 de ardei gras;
1 roșie mare;
150 ml passata;
100 g ajvar;
1 lingură mix SpiceHub;
1 lingură mix Iarbă;
1 lingură mix Mary Jane;
1 foaie de dafin;
1 lingură de ulei;
1/2 de legătură de mărar;
1 linguriță de zahăr brun;
Sare și piper, după gust.
Am pus oala la încins în modul Brown cu o lingură de ulei, apoi am pus la călit ceapa, ceapa verde și ardeiul gras (verde am folosit eu). Le-am lăsat câteva minute să se înmoaie, apoi am adăugat roșia tocată, ardeii copți mărunțiți, leurda și vreo 100 ml de apă.
Cât au ajuns acestea la temperatura de fierbere, am pregătit un sos din passata, ajvar, condimentele de la SpiceHub (pe care, fie vorba între noi, le puteți lua cu 30% reducere în această perioadă, întrucât codul nostru SH10 se cumulează cu reducerea de 20% deja existentă pe site), 2 căței de usturoi pisați, sare și piper. Am adăugat sosul peste legumele din oală, am mai pus o linguriță de zahăr brun pentru a regla aciditatea roșiilor și o foaie de dafin, apoi am trecut oala pe modul Stew pentru 15 minute.
După finalizarea programului, am depresurizat manual, am adăugat încă un cățel de usturoi pisat (pentru un gust mai pregnant de usturoi) și 1/2 de legătură de mărar tocat. Gata mâncarea! Se poate servi imediat sau se poate păstra în modul Keep Warm până la servire.

Nouă ne-a plăcut mult: pe cât de simplă și umilă, pe atât de gustoasă!
Alte rețete cu ardei copți găsiți aici și alte rețete cu leurda găsiți aici.
Poftă bună!