BAGHETE CU DOVLEAC (de post)

A trecut ceva timp de când nu am mai făcut pâine de casă, așa că trebuia să remediez. Am găsit și ziua perfectă pentru aprins cuptorul și înmiresmat casa: ploioasă și mohorâtă.

În congelator plângea o punguță de piure de dovleac și știți cum vă spun: pâinea nu trebuie să fie plictisitoare, ci trebuie să fie bogată în nutrienți, să nu servim calorii goale!

Aceste baghete sunt perfecte: coaja extracrocantă, miezul bogat, pufos și foarte frumos colorat, textură crocantă de la semințe și o subtilă aromă dulceagă de la dovleac.

Eu am folosit tava specială pentru baghete despre care v-am povestit aici, dar baghetele se pot coace și liber, în tava cuptorului, chiar dacă vor suferi mici modificări de textură sau aspect.

INGREDIENTE

  • 450 g făină albă;

  • 50 g făină integrală;

  • 120 ml apă călduță;

  • 250 g piure de dovleac;

  • 1 linguriță de miere;

  • 10 g sare;

  • 8 g drojdie uscată;

  • 3 linguri mix de semințe (2 pentru aluat și una pentru decor);

  • 1 lingură de ulei.

  • Extra:
  • Făină pentru tavă.

Am frământat aluatul la mașina de pâine, dar merge lejer frământat de mână sau la robot. Am pus în cuva aparatului: apa, mierea, piureul de dovleac decongelat, uleiul, făina albă, făina integrală și sarea, iar drojdia și două linguri de semințe în compartimentul special. Am dat drumul programului de frământare și l-am lăsat să își facă treaba.

Am mutat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească, la temperatura camerei, pentru 90 de minute. Aluatul a crescut superb în acest timp.

Am răsturnat aluatul pe blatul de lucru, l-am cântărit, l-am împărțit în 3 bucăți egale, apoi am modelat baghetele: am întins foi ovale, am rulat strâns sub formă de sul, păstrând forma alungită spre capete.

Am înfăinat bine tava și am mutat baghetele în tavă. Am acoperit cu capacul tăvii și le-am lăsat la dospit încă vreo 30 de minute. Am uns baghetele cu apă, le-am crestat și le-am presărat cu semințe, apoi am pus din nou capacul și le-am pus la cuptorul încins, la 230 de grade, pentru 25 de minute.

După cele 25 de minute am luat capacul și am redus temperatura la 220 de grade. Am lăsat baghetele să se rumenească alte 5 minute.

După coacere, le-am scos din tavă și le-am pus la răcit pe un grătar. Miroase fantastic în toată casa!

Trebuie să o încercați și voi! Pâinea este perfectă, delicioasă, hrănitoare!

Aici găsiți și alte rețete de pâine.

Un comentariu

Lasă un răspuns